Goedkoop en gezellig verwarmen met open haard


Met een open haard is het niet alleen gezellig
maar ook goedkoop verwarmen.
Verwarmingstoestellen met een vlam worden weer populair. Steeds meer landgenoten kiezen daarbij voor een open haard, ongetwijfeld vanwege zijn gezellige én knusse warmte. Maar is verwarmen met een open haard wel zo goedkoop, en welke voordelen biedt hij? De groeiende populariteit van deze binnenhuisverwarming zorgde voor een uitgebreid gamma open haarden. Hoe kiezen we de meest geschikte open haard, en wat is de goedkoopste energiebron om je woning zo gezellig en effciënt mogelijk te verwarmen? En hoe zit het met de prijzen van de verschillende open haarden?

Besloot jij zoals zovele landgenoten voortaan je woning te verwarmen met een open haard? Dan heb je daarbij niet alleen een ruime keuze tussen heel wat soorten open haarden, maar ook tussen verschillende manieren om met een open haard te verwarmen. Bij een open haard denken de meesten nog steeds aan hout als meest gebruikte energiebron. Het knetterende hout van je open haard zorgt ongetwijfeld voor een prettig en gezellig woonklimaat, maar hout heeft ook heel wat nadelen.


Strengste veiligheidsnormen voor schoorsteen


Zowel het rookkanaal als de schoorsteen zijn bij een open haard
van groot belang voor een gezonde verbranding
van je open haard
Kies je voor een open haard met hout, dan moet je in de eerste plaats nagaan of met je schouw alles in orde is. Zowel rookkanaal als de schoorsteen moeten aan de strengste veiligheidsvoorschriften voldoen. Dat is onder meer het geval met de afmetingen van je schoorsteen. Lap je deze richtlijnen aan je laars, dan wordt je later ongetwijfeld met heel wat problemen geconfronteerd. Je moet je open haard én je schoorsteen regelmatig en gepast onderhouden om zo het risico op een schouwbrand zoveel mogelijk te beperken.Gebruik geen afbraakhout


Gebruik in geen geval hout van afbraak. Bij verbranding van dit afbraakhout komen hoe dan ook vele kankerverwekkende stoffen vrij. Behandeld en/of geverfd houd is eveneens af te raden. Verwarmen met een open haard op  hout is véél meer dan de thermostaat van je centrale verwarming open draaien. Bespaar zeker niet op de kwaliteit. Hoe hoger de prijs van je open haard, hoe milieuvriendelijker zijn verbranding.


Verwarm electrisch in een passiefwoning


De laatste jaren wordt er steeds meer gekozen voor passiefwoningen, waarmee het energieverbruik tot een strikt minimum wordt beperkt. In een dergelijke passiefwoning heb je ruimschoots voldoende aan een binnenhuisverwarming met een klein vermogen. In zo een passiefwoning is electriciteit de meest geschikte energiebron voor je open haard. Een electrische open haard met een maximum vermogen van 2000 watt is meer dan voldoende . Een open haard op electriciteit bied je nog andere voordelen. De prijs van zowel de open haard als van de aansluitingskosten vallen hier best mee, er is hier immers geen breekwerk noodzakelijk.

Electrisch verwarmen is niet goedkoop  

Electrisch verwarmen is nu niet precies de meest voordelige manier van verwarmen. Verwarmen met een electrische open haard is dan ook het meest geschikt voor kleine oppervlakten, of daar waar een open haard met een klein vermogen voldoende is.
  • Prijs electrische open haard: de prijs van een open haard ligt tussen de 1300 en de 2000 euro.

Goedkoop en CO- vergiftiging uitgesloten met gas

Een open haard op gas is gebruiksvriendelijk en geschikt om te combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming op lage temperatuur. Je stelt je vloerverwarming bijvoorbeeld in op een basistemperatuur van gemiddeld achttien graden. Eens deze temperatuur bereikt, neemt je open haard over om zo vlug mogelijk de gewenste kamertemperatuur te bereiken.  Open haarden op gas hebben een gesloten verwarmingssysteem. Dat biedt je het belangrijke voordeel dat daarmee  koolmonoxyde- of CO- vergiftiging compleet uitgesloten is. Laat zo een gasinstallatie door een erkend vakman plaatsen. Doe je dit zélf, dan ben je verplicht je gasinstallatie door een controle- organisme te laten nakijken, en dat kost ook geld. Bij een gashaard is een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk.Open haard op bio ethanol veilig en milieuvriendelijkEen open haard op bio ethanol: esthetisch,
veilig én milieuvriendelijk

Een open haard op bio ethanol heeft geen rookkanaal, en is dus  veilig, esthetisch mooi én vanwege het biologische karakter van zijn energiebron uiterst milieuvriendelijk. Velen aanzien het dan ook als dé verwarming van de toekomst. De meerderheid van deze open haarden werden voor installatie officieel gekeurd op hun gemiddeld verbruik, het sluiten en doven en op hun het rendement. Dergelijke open haarden op bio ethanol dragen dan ook het Tüv GS garantielabel. Een open haard op bio ethanol is niet alleen bijzonder veilig maar ook volledig reukloos. Dergelijke open haarden zijn zelfs veilig in de caravan en als buitenverwarming. De bio ethanol sfeerhaarden zijn milieuvriendelijk, gebruiksvriendelijk en vragen weinig onderhoud.
  • Prijs bio ethanol sfeerhaard: vanaf 1400 euro.Reacties