Combi- rookmelders beschermen je tegen co-vergiftiging


Zowel herfst de winter met hun korte, grijze en mistige dagen, en de lange koude, nachten zijn ook de seizoenen waarin regelmatig slachtoffers van co- vergiftiging vallen te betreuren. Vergiftiging door koolmonoxyde is meteen de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging. De meerderheid van de slachtoffers vallen te betreuren tijdens het weekend. CO- vergiftiging is meestal het resultaat van slecht werkende waterverwarmingstoestellen  en verwarmingstoestellen met een vlam.  Koolmonoxyde is een kleur- , reuk-  smaakloos en niet irriterend gas, en daarom zo gevaarlijk. Hoe kun je co- intoxicatie vroegtijdig opmerken om zo honderden slachtoffers van co -vergiftiging te redden?


Een combi- rookmelder helpt je niet alleen om snel brand te ontdekken, maar ook bij het detecteren van co- intoxicatie. Vele gemeenten doen heel wat inspanningen om zoveel mogelijk woningen uit te rusten met zo'n rookmelders. Ondanks al deze inspanningen beschikken nog maar bitter weinbig woningen over zo'n combi- rookmelder. Hoe werkt een combi- rookmelder? Kun je die zelf installeren en waar is zijn beste plaats?
 
Een rookmelder is een waarschuwingsapparaat


Een combi- rookmelder of rookdetector is een erg eenvoudig maar bijzonder nuttig waarschuwingsapparaat, dat heel wat dodelijke slachtoffers van branden of co -vergiftiging kan voorkomen. Deze rookmelders zijn in staat naast rook ook koolmonoxyde in een vroeg stadium te ontdekken. Detecteert hij rookdeeltjes, dan zal het apparaat de bewoners met een luid alarmsignaar waarschuwen voor dreigend levensgevaar.


Soorten rookmelders


Er zijn verschillende soorten en modellen rookmelders op de markt. Naast de eenvoudige, klassieke standaard rookmelder zijn er ook rookmelders die gekoppeld zijn aan een trilplaat en een flitslicht. De meerderheid van de nieuwbouwwoningen worden meestal uitgerust met veilige combi- rookmelders. Deze zijn aangesloten op het electriciteitsnet of werken op een batterij.


Kies voor een goedgekeurde rookmelder


Combi- rookmelders zijn te koop in de meeste bouwmarkten, doe- het- zelfzaken en in de gespecialiseerde electrohandel. Controleer je rookmelder op de aanwezigheid van een offcieel keurmerk, dat verzekert je de goede werking van het apparaat en zo geniet je meestal van vijf jaar garantie.Waar installeer je een rookmelder?


De plaats van je combi- rookmelder is uiteraard erg belangrijk. Zijn beste plaats is daar waar rook en koolmonoxyde het vlugst worden gedetecteerd, én waar je het waarschuwingsgeluid goed kunt horen. Hang je combi- rookmelder zo hoog mogelijk, bij voorkeur aan het plafond op de gang waar zich de meeste (slaap) kamers bevinden. Doe dit zeker niet té dicht bij een muur. Voorzie minstens één rookmelder op elk verdiep van je woning. Installeer je combi- rookdetector ook niet in de buurt van een ventilatiesysteem. Dat kan immers de werking van je rookmelder negatief beïnvloeden. Bij kleine woningen met één bouwlaag zoals bungalows en appartementen, voldstaat één rookmelder.

Regelmatig onderhoud belangrijk


Om een efficiënte werking van je combi- rookmelder te verzekeren, is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Vervang jaarlijks de batterijen en maak hem regelmatig schoon. Stof en vet kunnen zijn sensoren aantasten en de werking van je rookmelder verstoren. Stof hem regelmatig af en reinig hem met een vochtige doek. Test regelmatig de goede werking van je rookmelder.Reacties