Doorgaan naar hoofdcontent

Combi- rookmelders beschermen je tegen co-vergiftiging


Zowel herfst de winter met hun korte, grijze en mistige dagen, en de lange koude, nachten zijn ook de seizoenen waarin regelmatig slachtoffers van co- vergiftiging vallen te betreuren. Vergiftiging door koolmonoxyde is meteen de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging. De meerderheid van de slachtoffers vallen te betreuren tijdens het weekend. CO- vergiftiging is meestal het resultaat van slecht werkende waterverwarmingstoestellen  en verwarmingstoestellen met een vlam.  Koolmonoxyde is een kleur- , reuk-  smaakloos en niet irriterend gas, en daarom zo gevaarlijk. Hoe kun je co- intoxicatie vroegtijdig opmerken om zo honderden slachtoffers van co -vergiftiging te redden?


Een combi- rookmelder helpt je niet alleen om snel brand te ontdekken, maar ook bij het detecteren van co- intoxicatie. Vele gemeenten doen heel wat inspanningen om zoveel mogelijk woningen uit te rusten met zo'n rookmelders. Ondanks al deze inspanningen beschikken nog maar bitter weinbig woningen over zo'n combi- rookmelder. Hoe werkt een combi- rookmelder? Kun je die zelf installeren en waar is zijn beste plaats?
 
Een rookmelder is een waarschuwingsapparaat


Een combi- rookmelder of rookdetector is een erg eenvoudig maar bijzonder nuttig waarschuwingsapparaat, dat heel wat dodelijke slachtoffers van branden of co -vergiftiging kan voorkomen. Deze rookmelders zijn in staat naast rook ook koolmonoxyde in een vroeg stadium te ontdekken. Detecteert hij rookdeeltjes, dan zal het apparaat de bewoners met een luid alarmsignaar waarschuwen voor dreigend levensgevaar.


Soorten rookmelders


Er zijn verschillende soorten en modellen rookmelders op de markt. Naast de eenvoudige, klassieke standaard rookmelder zijn er ook rookmelders die gekoppeld zijn aan een trilplaat en een flitslicht. De meerderheid van de nieuwbouwwoningen worden meestal uitgerust met veilige combi- rookmelders. Deze zijn aangesloten op het electriciteitsnet of werken op een batterij.


Kies voor een goedgekeurde rookmelder


Combi- rookmelders zijn te koop in de meeste bouwmarkten, doe- het- zelfzaken en in de gespecialiseerde electrohandel. Controleer je rookmelder op de aanwezigheid van een offcieel keurmerk, dat verzekert je de goede werking van het apparaat en zo geniet je meestal van vijf jaar garantie.Waar installeer je een rookmelder?


De plaats van je combi- rookmelder is uiteraard erg belangrijk. Zijn beste plaats is daar waar rook en koolmonoxyde het vlugst worden gedetecteerd, én waar je het waarschuwingsgeluid goed kunt horen. Hang je combi- rookmelder zo hoog mogelijk, bij voorkeur aan het plafond op de gang waar zich de meeste (slaap) kamers bevinden. Doe dit zeker niet té dicht bij een muur. Voorzie minstens één rookmelder op elk verdiep van je woning. Installeer je combi- rookdetector ook niet in de buurt van een ventilatiesysteem. Dat kan immers de werking van je rookmelder negatief beïnvloeden. Bij kleine woningen met één bouwlaag zoals bungalows en appartementen, voldstaat één rookmelder.

Regelmatig onderhoud belangrijk


Om een efficiënte werking van je combi- rookmelder te verzekeren, is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Vervang jaarlijks de batterijen en maak hem regelmatig schoon. Stof en vet kunnen zijn sensoren aantasten en de werking van je rookmelder verstoren. Stof hem regelmatig af en reinig hem met een vochtige doek. Test regelmatig de goede werking van je rookmelder.Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…