Bloemen en planten beschermen tegen vrieskou doe je zo


Met de winter in het verschiet is het niet alleen je woning en auto die je moet beschermen tegen sneeuw, ijs en vrieskou. Je bloemen en planten hebben eveneens erg te lijden onder de grillen van koning winter. Je planten kunnen evenmin tegen schrale noord- oostenwind die in je tuin voor heel wat onherstelbare schade kan zorgen. Op welke manier bescherm je vaste planten, bomen, struiken en kuipplanten, zodat je er ook volgend voorjaar en zomer met volle teugen kan genieten? Op wat moet je letten om je tuin zo goed en zo kwaad mogelijk, maar zeker zonder al té veel schade door de winter te loodsen?Ook je tuin vraagt extra bescherming tegen de komende winterse weersomstandigheden. Tegen de winterse vrieskou kunnen we hen een handje helpen door planten en struiken een warm jasje aan te passen. Maar hoe bescherm je (kuip) planten en struiken tegen, de koude, vochtige en schrale noord- oostenwinden?


Beschermende zuidermuur


Planten die tijdens de wintermaanden buiten blijven, plaats je bij voorkeur tegen een naar het zuiden gerichte muur. In het vooruitzicht van de winter, geef je planten extra bescherming met het loof van vaste planten en met gedroogde bloemhoofden van de hortensia. Dat is ook het geval voor zowel bomen, struiken als kuipplanten. Kuipplanten zijn zelfs nog het meest vorstgevoelig en vragen extra bescherming.


Kuipplanten grootste slachtoffers winterkou

Kuipplanten zijn ongetwijfeld het meest vorstgevoelig, en dus de grootste slachtoffers van de winterkou. Je zet deze sierlijke kuipplanten bij voorkeur in een verwarmde kas, een garage of in een tuinhuis. Je moet oppassen dat deze kuipplanten ook niet té warm staan. Beschik je over je over geen geschikte ruimte om hen tegen de winterkou te beschermen, dan moet je ze wel noodgedwongen in de buitenlucht laten overwinteren. Bij bepaalde kuipplanten als de boomvarens en palmen moet je in de eerste plaats hun tere groeipunten beschermen. Je bindt daarvoor hun bladeren samen, zodat deze hun groeipunten zoveel mogelijk uit de winterkou kunnen zetten. Wikkel rond boomvarens en palmen een speciale vliesdoek of een jutezak, maar in geen geval een plastiek zak. Door het gevormde condenswater zullen ze nog vlugger bevriezen, en zo nog meer schade aan de planten veroorzaken.


Struiken lijden vooral onder sneeuwlaag


Zowel bomen als struiken lijden veel minder onder de wriestemperaturen. Ze lopen d emeeste schade op onder het gewicht van de sneeuw. Bescherm vorstgevoelige struiken met een vliesdoek of een jutezak. Die kan immers takken doen breken. Verwijder een sneeuwlaag dan ook zo vlug mogelijk, zowel van bomen als van struiken.


Voorzichtig voor schimmel bij vaste planten


De meeste vaste planten kunnen tegen een stootje. Ze hebben dan ook weinig te lijden onder sneeuw, ijs en vorst. Vorstgevoelige soorten kun je extra beschermen met de bladeren van coniferen, of met een laag afgevallen herfstbladeren. Controleer je vaste planten in dit laatste geval wel regelmatig op schimmelvorming of rot dat zich onder de beschermlaag van bladeren zou kunnen vormen.

Maak gazon vrij van bladeren

Heb je gazon liggen in je tuin, dan moet je daar alvast weinig zorgen over maken. Zorg er wél voor dat alle bladeren van het gazon zijn verwijderd. Laat je dit na, dan zal het gras onder de bladeren vergelen, en uiteindelijk afsterven.


Geef je tuinvijver flinke schoonmaakbeurt


Een tuinvijver heeft meer extra zorgen nodig. Verwijder in het vooruitzicht van de winter alle bladeren en afgestorven planten uit je vijverwater.  Dat is eveneens het geval voor alle drijfplanten zoals hyacinten. Zij zouden je vijver alleen maar verontreinigen, ze overleven de winter toch niet. Is je tuinvijver meer dan tachtig centimeter diep, dan lopen je vissen niet het minste gevaar. Stop met het voederen van je vissen,  wanneer de temperatuur onder de zes graden zakt. Alle filters moeten ook tijdens de wintermaanden blijven functioneren, maar bescherm ze wel tegen de vrieskou. Het dichtvriezen van je tuinvijver kan je voorkomen door een of meerdere zuurstofstenen, een bal of eenvoudigweg piepschuim in het water te hangen. Verwijderde je alle rottende bladeren en alle onzuiverheden, dan moet je vijverwater zelfs niet tegen sneeuw en vorst beschermd worden.

Reacties