Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kies je een veranda voor alle seizoenen

We beschouwen onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze leefruimte. Veranda's worden dan ook steeds populairder, en kenden de laatste jaren een geweldige evolutie. Huidige veranda's zijn in niets meer vergelijkbaar met die van enkele jaren geleden. Bij je keuze van een veranda komt heel wat kijken.  Om maximaal van je glazen huis te kunnen genieten, moet je op zoek naar de meest geschikte zonnewering, en moet je zeker ook rekening houden met de soort dakbedekking en de verwarlming van je veranda. De realisatie van een zo aangenaam mogelijke temperatuur staat ongetwijfeld centraal, en is noodzakelijk om, in alle seizoenen, met volle teugen van je veranda te kunnen genieten.

Goede informatie is onontbeerlijk bij de keuze van jouw veranda. Je zal vooraf meerdere belangrijke knopen moeten doorhakken. Waarvoor ga je jouw veranda uiteindelijk gebruiken? Viseer jij in de eerste plaats een geschikte ruimte voor het overwinteren van jouw bloemen en planten? Dan is een eenvoudige, en relatief goedkope veranda ruimschoots voldoende. Beschouw je een veranda als verlengstuk van je woning, dan moet je met enkele bijkomende factoren rekening houden. Je moet zéker rekening met de beglazing, de zonnewerking en een eventuele verwarming. In dit laatste geval zal de prijs van je veranda uiteraard heel wat hoger uitvallen. Sinds vorig jaar heb je voor de bouw van een veranda geen bouwvergunning meer nodig.

Temperatuurregeling

De regeling van het binnenklimaat is één van de belangrijkste aspecten bij de realisatie van een veranda in de tuin. Investeer voldoende in kwaliteit. Zie je de binnentemperatuur van je alle seizoenen veranda over het hoofd, dan zal je er bitter weinig kunnen van genieten. Zorg je voor geen aangepaste isolatie, dan is het er in de zomermaanden écht puffen geblazen en zal je er in de winter bevriezen. En onaangepaste isolatie maakt je veranda onbruikbaar en zal je energiefactuur fors de hoogte injagen. Een doeltreffende isolatie is vooral afhankelijk van de gebruikte materialen, de gekozen profielen, en van de beglazing en van het dakmateriaal van jouw veranda.

Hout efficiënte isolator

Hout is, samen met pvc, een veel gebruikt isolatiemateriaal voor veranda's, en is bij alle constructies bruikbaar. Pvc bezit ook uitstekende isolerende eigenschappen, en is doeltreffender dan staal en aluminium. Constructeurs ontdekken steeds meer nieuwe materialen en methoden. Zo maken ze meer en meer gebruik van thermische driekamerprofielen. Dat heeft echter ook belangrijke nadelen. Driekamerprofielen zijn oorzaak van het ontstaan van koude bruggen, op hun beurt hoofdverantwoordelijk voor belangrijk energieverlies.

Hoogrendements- en vierseizoenenglas

Voor een aangename binnentemperatuur is de keuze van het soort glas van groot belang.  Het klassieke, dubbel glas is onvoldoende. Voor zo weinig mogelijk warteverlies, gebruik je hoogrendementsglas. Dat is een grotere investering, maar je lagere energiefactuur maakt dit vlug goed. Overweeg het gebruik van vierseizoenenglas, dat zorgt voor een strikt minimum aan energieverlies. Vierseizoenenglas bestaat uit dubbel gelaagd glas, met uitstekende isolerende eigenschappen

Plat dak met glazen koepels isoleert beter

Kies je voor een plat dak met lichtkoepels of voor een glazen constructie? Hou er rekening mee dat een plat dak met glazen koepels veel beter isoleert. De warmte stijgt, terwijl bij een plat dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Kies voor een aangename binnenklimaat, én een lagere energiefactuur met een plat dak en glazen koepels.

Goede ventilatie noodzakelijk


Een goede ventilatie is voor je veranda minstens even belangrijk dan een efficiënte isolatie. Je hebt de keuze tussen natuurlijk en mechanisch ventileren. Airconditioning houdt wél de binnentemperatuur op peil, maar ververst de lucht in je veranda niet. Met natuurlijke ventilatie is dat wél het geval. Je kiest bij voorkeur voor een combinatie van dakvensters met verluchtingsroosters in zowel ramen als deuren. In dit kader is een aangepaste zonnewerking onmisbaar. Je hebt daarbij de keuze tussen een binnen- en/of buitenzonnewering. Een buitenzonnewering biedt het voordeel dat het de warme zonnestralen vroegtijdig worden buiten gehouden Kies je voor meer esthetiek in je veranda, dan is een binnenzonnewering aangewezen. 

Beste prijs voor je veranda

Het is uiteraard onbegonnen werk om een prijs op een veranda te plakken. Die hangt af van het gekozen ontwerp, de afmetingen en de gebruikte materialen.
  • Richtprijs veranda: bij de bouw van een veranda mag je rekening houden met een investering van 1000 euro/m2.
  • Belastingsvermindering: je geniet 40 procent belastingsvermindering met hoogrendementsglas, het schrijnwerk wordt mee in rekening gebracht.
  • Bouwvergunning: Sinds 2010 in België niet meer noodzakelijk.Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…