Zo kies je een veranda voor alle seizoenen

We beschouwen onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze leefruimte. Veranda's worden dan ook steeds populairder, en kenden de laatste jaren een geweldige evolutie. Huidige veranda's zijn in niets meer vergelijkbaar met die van enkele jaren geleden. Bij je keuze van een veranda komt heel wat kijken.  Om maximaal van je glazen huis te kunnen genieten, moet je op zoek naar de meest geschikte zonnewering, en moet je zeker ook rekening houden met de soort dakbedekking en de verwarlming van je veranda. De realisatie van een zo aangenaam mogelijke temperatuur staat ongetwijfeld centraal, en is noodzakelijk om, in alle seizoenen, met volle teugen van je veranda te kunnen genieten.

Goede informatie is onontbeerlijk bij de keuze van jouw veranda. Je zal vooraf meerdere belangrijke knopen moeten doorhakken. Waarvoor ga je jouw veranda uiteindelijk gebruiken? Viseer jij in de eerste plaats een geschikte ruimte voor het overwinteren van jouw bloemen en planten? Dan is een eenvoudige, en relatief goedkope veranda ruimschoots voldoende. Beschouw je een veranda als verlengstuk van je woning, dan moet je met enkele bijkomende factoren rekening houden. Je moet zéker rekening met de beglazing, de zonnewerking en een eventuele verwarming. In dit laatste geval zal de prijs van je veranda uiteraard heel wat hoger uitvallen. Sinds vorig jaar heb je voor de bouw van een veranda geen bouwvergunning meer nodig.

Temperatuurregeling

De regeling van het binnenklimaat is één van de belangrijkste aspecten bij de realisatie van een veranda in de tuin. Investeer voldoende in kwaliteit. Zie je de binnentemperatuur van je alle seizoenen veranda over het hoofd, dan zal je er bitter weinig kunnen van genieten. Zorg je voor geen aangepaste isolatie, dan is het er in de zomermaanden écht puffen geblazen en zal je er in de winter bevriezen. En onaangepaste isolatie maakt je veranda onbruikbaar en zal je energiefactuur fors de hoogte injagen. Een doeltreffende isolatie is vooral afhankelijk van de gebruikte materialen, de gekozen profielen, en van de beglazing en van het dakmateriaal van jouw veranda.

Hout efficiënte isolator

Hout is, samen met pvc, een veel gebruikt isolatiemateriaal voor veranda's, en is bij alle constructies bruikbaar. Pvc bezit ook uitstekende isolerende eigenschappen, en is doeltreffender dan staal en aluminium. Constructeurs ontdekken steeds meer nieuwe materialen en methoden. Zo maken ze meer en meer gebruik van thermische driekamerprofielen. Dat heeft echter ook belangrijke nadelen. Driekamerprofielen zijn oorzaak van het ontstaan van koude bruggen, op hun beurt hoofdverantwoordelijk voor belangrijk energieverlies.

Hoogrendements- en vierseizoenenglas

Voor een aangename binnentemperatuur is de keuze van het soort glas van groot belang.  Het klassieke, dubbel glas is onvoldoende. Voor zo weinig mogelijk warteverlies, gebruik je hoogrendementsglas. Dat is een grotere investering, maar je lagere energiefactuur maakt dit vlug goed. Overweeg het gebruik van vierseizoenenglas, dat zorgt voor een strikt minimum aan energieverlies. Vierseizoenenglas bestaat uit dubbel gelaagd glas, met uitstekende isolerende eigenschappen

Plat dak met glazen koepels isoleert beter

Kies je voor een plat dak met lichtkoepels of voor een glazen constructie? Hou er rekening mee dat een plat dak met glazen koepels veel beter isoleert. De warmte stijgt, terwijl bij een plat dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid. Kies voor een aangename binnenklimaat, én een lagere energiefactuur met een plat dak en glazen koepels.

Goede ventilatie noodzakelijk


Een goede ventilatie is voor je veranda minstens even belangrijk dan een efficiënte isolatie. Je hebt de keuze tussen natuurlijk en mechanisch ventileren. Airconditioning houdt wél de binnentemperatuur op peil, maar ververst de lucht in je veranda niet. Met natuurlijke ventilatie is dat wél het geval. Je kiest bij voorkeur voor een combinatie van dakvensters met verluchtingsroosters in zowel ramen als deuren. In dit kader is een aangepaste zonnewerking onmisbaar. Je hebt daarbij de keuze tussen een binnen- en/of buitenzonnewering. Een buitenzonnewering biedt het voordeel dat het de warme zonnestralen vroegtijdig worden buiten gehouden Kies je voor meer esthetiek in je veranda, dan is een binnenzonnewering aangewezen. 

Beste prijs voor je veranda

Het is uiteraard onbegonnen werk om een prijs op een veranda te plakken. Die hangt af van het gekozen ontwerp, de afmetingen en de gebruikte materialen.
  • Richtprijs veranda: bij de bouw van een veranda mag je rekening houden met een investering van 1000 euro/m2.
  • Belastingsvermindering: je geniet 40 procent belastingsvermindering met hoogrendementsglas, het schrijnwerk wordt mee in rekening gebracht.
  • Bouwvergunning: Sinds 2010 in België niet meer noodzakelijk.Reacties