Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kan je zélf een bijkomend pensioen opbouwen

Als gevolg van de toenemende vergrijzing van de bevolking, komt ons pensioenstelsel meer en meer in de verdrukking. Pensioensparen of zélf een bijkomend pensioen opbouwen wordt steeds noodzakelijker. Zet deze negatieve evolutie zich door, dan worden onze pensioenen binnen afzienbare tijd écht onbetaalbaar.  De noodzaak om zélf een bijkomend pensioen op te bouwen, wordt er des te groter om. Hoe kies je de meest geschikte vorm van pensioensparen, en wat zijn de verschillende mogelijkheden?

Van je keuze hangt heel wat van af. Deze is zo belangrijk, dat je levenskwaliteit tijdens de nieuwe levensfase ervan af hangt. En met het ouder worden, worden je uitgaven er beslist niet minder om. Zowel op het vlak van gezondheidszorg als van je persoonlijke verzorging gaan de uitgaven sterk de hoogte in. Zéker belangrijk genoeg om je grondig te informeren over de verschillende vormen van pensioensparen.

Wat is een pensioenspaarverzekering?


Bij pensioensparen heb je de keuze tussen twee mogelijkheden . Eén ervan is het afsluiten van een pensioenspaarverzekering. Met zo een pensioenspaarverzekering ben je zeker van een  gegarandeerde rente die varieert tussen 2,50% en 3% procent. In vele gevallen beschik je over de mogelijkheid deze rente gevoelig te verhogen via een deelname in de winst. Dat is een variërend bedrag, en  dus niet gegarandeerd. Alle vormen van levensverzekeringen, zelfs een schuldsaldoverzekering, komen voor pensioensparen in aanmerking. Speel hier zoveel mogelijk op zekerheid, en sluit samen met een pensioenspaarverzekering een bijkomende overlijdensverzekering af. De premies voor een pensioenspaarverzekering zijn vrij van verzekeringstaks. Die bedraagt nu 1,10% .

Collectief pensioensparen met minimum risico


Collectief pensioensparen is een andere vorm van pensioensparen. Met dit bankproduct worden je maandelijkse stortingen belegd in een pensioenspaarfonds. De opbrengst van een pensioenspaarfonds is niet gegarandeerd, de opbrengst van dit soort belegging is uitsluitend afhankelijk van de jaarlijkse opbrengst van het gekozen pensioenfonds, een belegging op lange termijn, waardoor het risico op een lager rendement zoveel mogelijk wordt beperkt.

Belangrijk belastingsvoordeel 


Om het pensioensparen aan te moedigen, kregen pensioenspaarders belastingsvoordeel toegekend. Het bedrag dat voor fiscale aftrek uiteindelijk in aanmerking komt, verschilt van jaar tot jaar, en is grotendeels afhankelijk  van de totale som die kan gestort worden, en van een maximaal te indexeren bedrag dat fiscaal in mindering mag worden gebracht, zelfs wanneer je niet over een beroepsinkomsten beschikt. Betaal je geen belastingen meer, hou er dan rekening mee dat je ook van geen fiscaal voordeel kan genieten.  Voor dit belastingsvoordeel ben je tussen 18 en maximaal 64 jaar, en onderworpen aan de personenbelasting. Koos je voor een pensioenspaarverzekering, dan moet je aan enkele bijkomende voorwaarden voldoen. Zo ben je bij leven de begunstigde van dit systeem. Bij overlijden zijn dat je echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner, bloedverwanten tot de tweede graad als ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zusters, halfbroers en halfzusters.

Fiscale aftrek in gezinsverband

Binnen een gezin mogen beide partners het vooropgestelde bedrag fiscaal inbrengen. Op die manier geniet je een belastingvoordeel dat varieert tussen minimum 30 en maximum 40% . De bijzondere gemiddelde aanslagvoet vind je op het aanslagbiljet.

Belastingen bij opname van gespaarde bedrag


Vraag je het gespaarde bedrag vroegtijdig op, dan betaal je belastingen. Op het bijeengespaarde kapitaal ben je de taks op het langetermijnsparen verschuldigd. Dit bedrag wordt rechtstreeks ingehouden van je spaartegoed, of op de theoretische afkoopwaarde op je zestigste verjaardag. Daar wordt geen personenbelasting op geheven. Nam je reeds kapitaal op vóór je zestigste verjaardag? Dat is zéker niet onbelangrijk, want is dat wél het geval, dan moet je in plaats van de taks op het langetermijnsparen personenbelasting betalen. Bij overlijden voor de je zestigste, moet je eveneens personenbelasting betalen.
Bij overlijden, moet er op het kapitaal ook successierechten worden betaald. Blijf je tussen je 60 ste en 64 ste verder sparen, dan zijn deze bedragen volledig belastingvrij, opvoorwaarde dat je contract werd afgesloten vóór je 55 ste verjaardag.  Je geniet daarbij zelfs nog van een extra belastingvermindering die tussen 30  en 40 procent ligt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…