Winterbanden zijn ook nuttig in de herfst


Na de voorbije strenge winters met veel sneeuw en ijs, kiezen meer en meer automobilisten voor winterbanden. Ben jij ook van plan om je zomerbanden in te ruilen voor winterbanden? Beslist een goede keuze, maar wacht er dan niet te lang meer mee om ze te laten monteren. Inderdaad, het is nu het meest geschikte moment om je winterbanden te kiezen. Door te wachten tot de eerste grillen van koning winter, zou je wel eens naast je winterbanden kunnen grijpen. Wegens de groeiende belangstelling ontstaan er bij de eerste de beste winterprik ongetwijfeld vlug tekorten aan winterbanden. Wat zijn de voordelen van het rijden met winterbanden en vanaf wanneer bewijzen ze hun nut op de weg?

De laatste jaren weten we weer wat échte, ouderwetse winters zijn.Sneeuw en ijs maakten onze (snel)wegen tot echte glijbanen. Steeds meer automobilisten kiezen dan ook voor winterbanden. Alvast één gouden raad: raadpleeg tijdig je garagist wanneer ook jij de komende maanden met winterbanden wilt rondrijden. Tal van automobilisten bestelden de voorbije weken reeds hun winterbanden, zodat er dit jaar zelfs nog vlugger tekorten zouden kunnen ontstaan dan dit de voorbije jaren al het geval was.

Winterbanden nuttig vanaf zeven graden


Volgens vervoersdeskundigen is het gebruik van winterbanden aan te raden vanaf het ogenblik dat de buitentemperatuur onder de zeven graden duikt. Dan zorgen winterbanden namelijk voor een verhoogde veiligheid. Vanaf buitentemperaturen onder zeven graden, wordt het rubber van je zomerbanden harder. Harde zomerbanden hebben lagere temperaturen vanaf veel minder 'grip' op de weg. Dat zorgt voor een slechtere wegligging en langere remafstand , waardoor je veiligheid op de weg in gevaar komt. Bij een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur is de remafstand bij zomerbanden zeven meter langer dan met winterbanden. Wanneer het er écht op aan komt, een niet te verwaarlozen afstand.

Grotere baanvastheid met winterbanden


Hun grotere baanvastheid, vooral in de bochten, is een ander belangrijk voordeel van winterbanden. Daar zorgen de kleinere lamellen voor die in het profiel van je winterbanden worden gemonteerd. Het profiel van winterbanden is ook opmerkelijk dieper. Daardoor vergroot de trekkracht van je wagen, en verkleint het risico op aquaplaning verkleint.

Verbruik daalt met winterbanden

Het verbruik met de jongste generatie winterbanden daalde aanzienlijk. Een niet onbelangrijk voordeel wanneer de energieprijzen de pan uitswingen en recordhoogten laten noteren. Het energieverbruik van winterbanden ligt nu al op hetzelfde niveau als met zomerbanden. Dat hebben we te danken aan het verkleinen van hun wrijving met het wegdek. En voor hun prijs moet je winterbanden zeker niet laten liggen, die daalde de voorbije jaren opmerkelijk. Hun prijs ligt nu bijna op hetzelfde niveau als die van winterbanden.

Reacties