Wanneer gebruik je sneeuwkettingen?

Vertrek je de komende weken en/of maanden met de wagen richting sneeuw, dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Dacht je reeds aan je winterbanden? Met de strenge, sneeuwrijke winters van de laatste jaren in hun geheugen, bestelden de voorbije weken reeds vele landgenoten hun winterbanden om eventuele tekorten bij de eerste winterprik te snel af te zijn. Steeds meer automobilisten kiezen voor winterbanden, maar hoe zit het met sneeuwkettingen?  Zijn sneeuwkettingen op weg naar de wintergebieden verplicht? Wanneer rij je met sneeuwkettingen? Wat zijn geschikte sneeuwkettingen en met wat moet je zéker rekening houden om zo veilig mogelijk je winterse vakantiebestemming te bereiken?Wanneer verwissel je winterbanden door sneeuwkettingen? Met de voorbije strenge winters nog vers in ons geheugen, kiezen steeds meer automobilisten voor winterbanden, zéker op weg naar hun winterse vakantiebestemming. Ook in eigen land bewezen winterbanden reeds uitgebreid hun nut. Zijn sneeuwkettingen dan nog nodig als we toch al ervaring hebben met het rijden op glad ijs met winterbanden? Zijn sneeuwkettingen écht nodig en wanneer wanneer ruil je dan je winterbanden voor sneeuwkettingen? In ons land zijn winterbanden ruimschoots voldoende om veilig de wintermaanden door te komen. Onze wegen zijn zelden onberijdbaar sneeuw en ijs. Winterbanden zorgen voor meer grip, baanvastheid en veiligheid bij winterse weersomstandigheden. Sneeuwkettingen zijn alleen dan nodig wanneer je op weg naar je vakantiebestemming een stijle helling op moet. In sommige landen is het dan zelfs verplicht sneeuwkettingen te gebruiken.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?De winterse weersomstandigheden kunnen op weg naar je vakantiebestemming zo extreem zijn, dat sneeuwkettingen nuttig kunnen zijn, maar zijn ze dan ook verplicht? Over het verplicht gebruik van sneeuwkettingen bestaat geen eensgezindheid. De wettelijke regels terzake verschillen van land tot land en dat maakt het er voor de wintertoeristen zeker niet gemakkelijker op.  Informeer je dus grondig vooraleer je vertrekt. In sommige landen zijn sneeuwkettingen alleen verplicht bij winterse weeromstandigheden, terwijl ze in andere landen dan weer altijd verplicht zijn.

Kettingen voor ieders veiligheid


Duitsland is één van onze favoriete bestemmingen voor wat wintersport betreft. Daar wordt het verplicht rijden met sneeuwkettingen duidelijk weergegeven met een verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat afgebeeld op een blauwe achtergrond. Wil je veilig je winterse vakantiebestemming bereiken, negeer deze verplichting dan niet. Sneeuwkettingen zijn dan immers in ieders veiligheid. Op een glad en besneeuwd wegdek zorgen sneeuwkettingen voor maximale veiligheid. Word je verantwoordelijk gesteld voor een ongeval omdat je zonder sneeuwkettingen reed op plaatsen waar dat was verplicht, dan kan je dat financieel erg zuur opbreken.

 

Sneeuwkettingen huren of kopen?


Bij de meerderheid der autodealers en bandencentra kun je sneeuwkettingen kopen of huren. Hou er bij de aanschaf van sneeuwkettingen zeker rekening mee dat deze lang niet op alle autobanden passen. Telkens wanneer je nieuwe autobanden laat monteren, is de kans zeer groot dat je ook andere sneeuwkettingen nodig hebt. Bedenk dat je sneeuwkettingen slechts een erg beperkte tijdig nodig hebt. Dat is ongetwijfeld de reden waarom de meerderheid van de bestuurders kiest voor het huren van hun sneeuwkettingen. Huren is in de meeste gevallen ook voordeliger.

 

Oefen met het rijden van sneeuwkettingen 


Heb je geen ervaring met het rijden met sneeuwkettingen, oefen dan zéker voor je vertrekt. Het is zeker belangrijk dat je weet of je wagen voor- en/of achteraan wordt aangedreven. Om zowel je winterbanden als de sneeuwkettingen en het wegdek niet te beschadigen rij je niet met sneeuwkettingen op een onbesneeuwd wegdek.

Reacties