Veel geduld én vakennis vereist voor beginnende belegger

 Wie als beginnende belegger denkt onmiddellijk grof geldgewin te kunnen realiseren, heeft het duidelijk bij het verkeerde eind. Om succesvol te beleggen, moet je zéker over een dosis geluk beschikken, maar zonder kennis van zaken en het nodige geduld kom je nergens. Beleggen is geen kansspel, ook al willen velen dit wél geloven. Enkel door geduldig de nodige tijd te nemen om alle knepen van het beleggersvak onder de knie te krijgen, kan je slagen en dan nog is het grote lot niet voor iedereen weggelegd. Bij je intrede in het selecte beleggersgezelschap, zal je versteld staan van de vele mogelijkheden. Er zijn vele vormen van beleggen, maar ze zijn  zeker niet allemaal geschikt voor de startende belegger die naast kennis van zaken en geduldig aftasten, weloverwogen risico's niet mag schuwen. Over welke mogelijkheden beschik je om als beginner te beleggen op de beurs, en wat zijn de meest voorkomende beleggingsvormen voor de startende belegger?


Bij je eerste stappen als belegger op de beurs, zal je ongetwijfeld verrast zijn door de uitgebreide waaier aan mogelijkheden om te beleggen op de beurs. Ga daarbij zeker niet overhaast te werk, maar leer stap voor stap alle facetten van het beleggersvak. Er zijn ongetwijfeld geschikte beleggingsvormen voor iedere beginnende belegger. Daarnaast zijn er ook vele mogelijkheden die een grotere kennis vragen. Je kan hier pas mee beginnen, wanneer je de basis van het beleggen door en door kent.

Verhandelen van aandelen geschikt voor beginners


Het verhandelen van aandelen is ongetwijfeld de meest bekende en ook veruit de populairste manier van beleggen, zeker voor beginners. Met de aankoop van aandelen verwerf je niet alleen een of meerdere aandelen van een bedrijf, waarvan je meteen ook mede- eigenaar wordt. Via je aandeelhoudersschap verwerf je ook inspraak op de aandeelhoudersvergaderingen. Dat is niet alles, want als belegger wordt het pas intressant als het bedrijf ook winst maakt, en een deel van de koek voor jou bestemd is. Zo'n aandeel in de winst noemt men in het vakjargon devident, dat meestal jaarlijks wordt uitgekeerd of opnieuw in het bedrijf wordt geïnvesteerd. Wanneer de zaken goed gaan en de vraag naar aandelen ervan toeneemt zal je aandeel in waarde stijgen. Dan heb je uiteraard mogelijkheden zat om je aandelen van een goed florerend bedrijf met winst van de hand te doen. Deze medaille heeft uiteraard ook een keerzijde. Als de koers van aandelen kan stijgen, kan deze dan uiteraard  ook dalen, en dan maak je verlies. Bij je eerste stappen op de beleggersmarkt heb je de keuze uit het rechtstreeks in aandelen beleggen, of te beleggen via een aandelenfonds waarin meerdere bedrijven zijn opgenomen.

Beleggingsfondsen aantrekkelijk voor beginnende beleggers 


Besluit je om te beleggen via beleggingsfondsen, dan koop je in princiepe geen aandelen, maar deelnemingsrecht aan een beleggingsfonds, dat niet in één maar in verschillende effecten belegt. Om de risico's op een verlieslatende belegging zo klein mogelijk te houden, beleggen de specialisten van het fonds in tientallen ondernemingen. Op die manier realiseren ze een grote en goed gespreide beleggingsportefeuille. Beleggingsfondse bieden beginnende beleggers enkele belangrijke voordelen. Met een relatief klein bedrag bereik je al vlug een goede spreiding. 

Geld lenen aan ondernemeng(en)


Een andere intressante vorm van beleggen voor beginners is het kopen van obligaties. Dis is een speciale vorm van beleggen, want met het kopen van obligaties verleen je in feite een lening aan een onderneming, een instelling of aan de staat. In ruil voor deze obligaties ontvang je een rentevergoeding. Dat is aantrekkelijk omdat de rente bij obligaties meestal hoger ligt dan op een klassieke spaarrekening. Aan het einde van de looptijd van je obligaties ontvang je de totale inleg terug. Gaat het bedrokken bedrijf echter failliet dat gaat je investering in rook op. Beleggen in staatsobigaties is relatief veilig. Maar met de gang van zaken in landen als Griekenland, Spanje, Italië en Portugal in het achterhoofd, werd het beleggen in obligaties de laatste maanden plots minder zeker en aantrekkelijker. Hou hier ook rekening met het feit dat ook de rente op obligaties kan stijgen waardoor je investering minder winstgevend wordt;

Opties op aandelen en obligaties


Een optie geeft je het recht voortaan zowel beursgenoteerde aandelen en obligaties tegen een vaste prijs te kopen (call) of te verkopen (put). Het gaat dan meestal om een pakket van honderd aandelen en/of obligaties. Naast het verwerven van opties op aandelen en obligaties, kan je als belegger ook opties nemen op valuta’s, goud en beursindexen. Vooral voor beginners betreft het hier een vrij risicovolle belegging die veel tijd en energie vraagt. Er zijn uiteraard beginners die zich hier aan wagen. Wacht ermee tot je een grotere ervaring hebt opgebouwd.  De handel in opties is in de eerste plaats geschikt voor de actieve en meer ervaren beleggers.   Naast al deze beleggingsvormen, meer of minder geschikt voor beginnende beleggers, zijn er ook nog zogenaamde warrants, of wat men in beleggerskringen een verhandelbaar recht noemt om binnen een bepaalde periode en tegen een vooraf bepaalde prijs nieuwe aandelen bij de uitgevende instelling aan te kopen. Zo een warrant is best vergelijkbaar met een optie.


Beleggen in edele metalen en vastgoed

Je kan uiteraard ook beleggen in edele metalen als zilvern platina en goud, dat vanwege de banken- en landencrisis in de Europese Gemeenschap weer bijzonder populair wordt, of in vreemde valuta's én in vastgoed. 

Reacties