Paarden te koop: kopen bij particulier, handelaar of fokker?

Paarden waren altijd al jouw favoriete lievelingsdier. Je droomde dan ook al lang van een eigen paard. Nu je eindelijk het nodige kapitaaltje bij mekaar spaarde en je jouw levensdroom kan realiseren, weet je eigenlijk niet zo best hoe je de zoektocht naar het meest ideale paard aanpakt. Dat is dan ook niet gemakkelijk. Wat je van je toekomstige kameraad verwacht is meestal duidelijk, maar waar koop je best een paard? Doe je dat particulier, bij de handelaar of de paardenfokker?


Wat verwacht je van jouw toekomstig favoriete paard, en waar ga je het voor gebruiken? Het zoeken naar je droompaard vergt heel wat geduld. Dat vind je niet zomaar in één handomdraai. Er zijn immers vele mogelijkheden om je droom te realiseren. Al je moeite zal later beslist niet tevergeefs zijn geweest, maar dubbel en dik beloond worden.

Beperkte keuze

Paarden worden dikwijls in een reflex gekocht, zonder veel nadenken, en zonder te weten wat de verzorging van een paard inhoud. Je koopt een paard omdat zoon- en/of dochterlief maar blijft aandringen, omdat je een paard  gewoon zélf leuk vindt, of zelfs als statussymbool. Koop je om die redenen een paard, dan kom je al vlug bedrogen uit. Paarden worden om die redenen dan ook veel particulier ver(ge)kocht. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld dat je particulier meestal over de gevraagde prijs kunt onderhandelen. Dat is bij de handelaar of de fokker veel minder het geval. Door particulier te kopen, kom je gemakkelijker de voorgeschiedenis van het paard qua gezondheid, prestaties en karakter te weten. Daar tegenover staat dan weer dat bij de particuliere verkoper  je keuze erg beperkt is.


Koop geen paard in een zak

Een tweede mogelijkheid om je lievelingspaard te kopen, is de paardenhandelaar, waar je keuze veel uitgebreider is. Een handelaar koopt in de meeste gevallen zélf zijn paarden, om ze zo vlug mogelijk door te verkopen en er zoveel mogelijk winst uit te slaan. Handelsstallen hebben meestal zélf geen paarden, maar treden op als bemiddelaar tussen eigenaar en mogelijke koper. Paarden uit een handelsstal zijn meestal duurder, een deel van de opbrengst gaat immers naar de bemiddelaar. Handelaars slepen dan weer een bijzonder slechte reputatie met zich mee. Velen die ooit op een handelaar beroep deden, kochten letterlijk een paard in een zak: dikwils verdoezelen handelaren gezondheids- en/of karakterproblenen. Bij een paardenhandelaar koop je dikwijls de miserie van een ander. Informeer je dus grondig vooraleer een paard te kopen bij zo'n handelaar.

Een uitstekend voorgeslacht geen garantie op succes


Rechtstreeks een paard kopen bij de fokkerij biedt je het voordeel dat je meestal ziet welk soort paard je in de kuip hebt. In de meeste gevallen zijn moeder, broers en/of zussen aanwezig? zodat je de kwaliteit van de bloedlijn min of meer kan inschatten. Dat is nochtans geen garantie op succes. Het is immers niet zo dat bij een succesvol voorgeslacht, ook het te koop aangeboden van hetzelfde niveau is.

Reacties