Doorgaan naar hoofdcontent

Paarden te koop: kopen bij particulier, handelaar of fokker?

Paarden waren altijd al jouw favoriete lievelingsdier. Je droomde dan ook al lang van een eigen paard. Nu je eindelijk het nodige kapitaaltje bij mekaar spaarde en je jouw levensdroom kan realiseren, weet je eigenlijk niet zo best hoe je de zoektocht naar het meest ideale paard aanpakt. Dat is dan ook niet gemakkelijk. Wat je van je toekomstige kameraad verwacht is meestal duidelijk, maar waar koop je best een paard? Doe je dat particulier, bij de handelaar of de paardenfokker?


Wat verwacht je van jouw toekomstig favoriete paard, en waar ga je het voor gebruiken? Het zoeken naar je droompaard vergt heel wat geduld. Dat vind je niet zomaar in één handomdraai. Er zijn immers vele mogelijkheden om je droom te realiseren. Al je moeite zal later beslist niet tevergeefs zijn geweest, maar dubbel en dik beloond worden.

Beperkte keuze

Paarden worden dikwijls in een reflex gekocht, zonder veel nadenken, en zonder te weten wat de verzorging van een paard inhoud. Je koopt een paard omdat zoon- en/of dochterlief maar blijft aandringen, omdat je een paard  gewoon zélf leuk vindt, of zelfs als statussymbool. Koop je om die redenen een paard, dan kom je al vlug bedrogen uit. Paarden worden om die redenen dan ook veel particulier ver(ge)kocht. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld dat je particulier meestal over de gevraagde prijs kunt onderhandelen. Dat is bij de handelaar of de fokker veel minder het geval. Door particulier te kopen, kom je gemakkelijker de voorgeschiedenis van het paard qua gezondheid, prestaties en karakter te weten. Daar tegenover staat dan weer dat bij de particuliere verkoper  je keuze erg beperkt is.


Koop geen paard in een zak

Een tweede mogelijkheid om je lievelingspaard te kopen, is de paardenhandelaar, waar je keuze veel uitgebreider is. Een handelaar koopt in de meeste gevallen zélf zijn paarden, om ze zo vlug mogelijk door te verkopen en er zoveel mogelijk winst uit te slaan. Handelsstallen hebben meestal zélf geen paarden, maar treden op als bemiddelaar tussen eigenaar en mogelijke koper. Paarden uit een handelsstal zijn meestal duurder, een deel van de opbrengst gaat immers naar de bemiddelaar. Handelaars slepen dan weer een bijzonder slechte reputatie met zich mee. Velen die ooit op een handelaar beroep deden, kochten letterlijk een paard in een zak: dikwils verdoezelen handelaren gezondheids- en/of karakterproblenen. Bij een paardenhandelaar koop je dikwijls de miserie van een ander. Informeer je dus grondig vooraleer een paard te kopen bij zo'n handelaar.

Een uitstekend voorgeslacht geen garantie op succes


Rechtstreeks een paard kopen bij de fokkerij biedt je het voordeel dat je meestal ziet welk soort paard je in de kuip hebt. In de meeste gevallen zijn moeder, broers en/of zussen aanwezig? zodat je de kwaliteit van de bloedlijn min of meer kan inschatten. Dat is nochtans geen garantie op succes. Het is immers niet zo dat bij een succesvol voorgeslacht, ook het te koop aangeboden van hetzelfde niveau is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…