Koi's te koop: meer zekerheid bij gespecialiseerde handelaar

Koi's en tuinvijvers. Een bijzonder kleurrijke én zeer geslaagde combinatie. Omdat we steeds meer tijd in onze tuin doorbrengen, kiezen we steeds meer en meer voor de aanleg van een tuinvijver. En precies deze koikarpers zijn  de absolute blikvangers in menig tuinvijvers. Koi's zijn er dan ook in allerlei afmetingen, kleurencombinaties, en prijzen. Hoe duur je koikarpers uiteindelijk zijn, hangt van jezelf af. Deze prachtvissen voor je tuinvijver zijn er immers in alle mogelijke prijsklassen, van amper enkele eurocenten tot enkele honderden euro's. Je kiest je koikarpers dus best niet onvoorbereid. Wat is de meest geschikte tuinvijver voor je koi's? Welke eisen stellen ze op het vlak van hun voeding en verzorging, en op wat moet je letten om geen miskoop te realiseren.


Koikarpers zijn zonder enige twijfel dé favoriete vissen van de meeste vijverliefhebbers. Op hun nooit eerder geziene kleurenpracht geraakt niemand écht uitgekeken. Koikarpers zijn in de eerste plaats bijzonder levenslustige en energieke vijvervissen. Ze vragen vooral een aangepaste vijver, én biotoop. Ze houden vooral van een voldoende grote vijver met een geschikte waterkwaliteit. Met welke wensen moet je nog rekening houden wil je zo lang mogelijk van je koikarpers te kunnen genieten?

Voldoende bewegingsruimte


Om koikarpers in topconditie te houden, moet je over een voldoende grote vijver beschikken. Dat is een tuinvijver met een minimum diepte van twee meter, en een inhoud van tienduizend liter kraantjeswater. Zo'n ruime tuinvijver biedt je koi's voldoende bescherming. In de eerste plaats voor gulzige reigers die best zo'n koikarper rauw lusten. Reigers zijn dan ook de grootste vijanden van koikarpers. Zijn koi's je favoriete vijvervissen, zet dan zeker geen andere visoorten in je vijver. Zij houden immers niet van overbevolkte vijvers, dat zou dan wel eens fataal kunnen aflopen.

Waterkwaliteit


Wil je zo lang mogelijk van je koikarpers genieten, zorg dan voor een goede en aangepaste kwaliteit van je vijverwater. Troebel en verontreinigd vijverwater maken koi's ziek. Wil je dat voorkomen, ververs dan regelmatig een deel van hun vijverwater. Installeer ook een aangepaste vijverfilter, die haalt het onzichtbare vuil uit je vijverwater. 

Waterplanten


Koikarpers vragen aangepaste vijverplanten. Dat is een noodzaak om je vijverwater voldoende zuurstofrijk te maken. Eén belangrijk probleem: zachte waterplanten zijn de favorietehap van koi's. Ze trekken de planten los, waardoor die vroegtijdig afsterven. Reserveer een apart gedeelte van je vijver voor het aanplanten van aangepaste waterplanten.

Alleseters


Koikarpers zijn alleseters, met een voorkeur voor… zachte waterplanten en draadalgen.  Ze lusten geregeld ook  kikkervisjes, watervlooien en regenwormen. Voeder koikarpers steeds op dezelfde tijdstippen, en geef ze iedere keer dezelfde hoeveelkeid voedsel. Verwijder onmiddellijk overgebleven voedselresten,  koi’s zijn echte veelvraten, en dat komt zowel hun gezondheid als de waterkwaliteit van je tuinvijver zeker niet ten goede.

Prijs koikarpers

Koikarpers koop je bij voorkeur bij een gespecialiseerde koihandelaar. Dan ben je zeker dat deze bij je uiteindelijke keuze met raad en daad bijstaan. Koikarpers heb je niet alleen in verschillende afmetingen en formaten, maar zeker ook in de meest uiteenlopende prijsklassen. Je hebt inderdaad al koikarpers voor amper enkele enkele eurocentjes, terwijl je voor andere exemplaren maar liefst  enkele honderden euro’s mag neertellen.  Als beginner kies je bij voorkeur voor goedkopere koisoorten. Op die manier  leer je zonder al té grote investering welke zorgen je opvallende vijvervissen nodig hebben.  Hou er bij de aankoop zeker rekening mee dat de gezondste en mooiste koikarpers afkomstig zijn uit Japan, dat voor zijn uitvoer van koikarpers streng selecteert.  Koikarpers uit Europa of Israël zijn vaak minder mooi, maar uitstekend geschikt voor de beginnende vijverliefhebber.
 

Reacties