Doorgaan naar hoofdcontent

Hoeveel mag je maximum lenen voor een huisHet bouwen van een eigen woning is ongetwijfeld dé levensdroom van de meerderheid onder ons. Je droomwoning realiseren is peperduur, en voor heel wat landgenoten zelfs onmogelijk zonder financiële hulp van hun ouders. Dat is echter lang niet altijd mogelijk. Over welke mogelijkheden beschik je wanneer je op geen financiële tussenkomst kan rekenen? Alle bouwers, moeten voor het bouwen van droomwoning een hypothecaire lening aan gaan, de ene moet echter wél meer lenen dan de andere, en hierin schuilt ongetwijfeld het grootste probleem. Vraag bij dit alles is uiteraard hoe je droomwoning eruit ziet, en hoeveel je uiteindelijk kan lenen om de bouw van je eigen nestje toch mogelijk te maken?


Vastgoedmakelaars zijn er rotsvast van overtuigd dat lenen voor een huis er in de toekomst alleen maar duurder zal op worden.
Voor je de bouwplannen definitief op papier laat zetten, doe je er beslist goed aan vrijblijvend te informeren naar het bedrag dat je kan lenen. Het maximum bedrag van je lening is belangrijk voor de realisatie van je levensdroom. Dat bedrag hangt van vele factoren af, die voor iedereen verschilend zijn. Hoe zal je toekomstige woning er uitzien? Naar welke (bouw) materialen gaat je voorkeur, en hoe groot is je eigen kapitaal ?

Hoeveel mag je woonkrediet kosten?


Heb je zelf als eens becijferd hoeveel jullie maximum kunnen besteden aan de maandelijkse aflossing van jullie hypothecaire lening? Wees daarbij realistisch, en ga daarbij uit van het slechtste scenario. Eén maand is razendsnel voorbij, terwijl al je andere uitgaven blijven doorlopen. Om het maximum bedrag van je lening te berekenen, nemen financiële experts je huidige huurprijs als basis. Wanneer je daar bovenop maandelijks nog wat kunt sparen, vergemakkelijkt dat het afsluiten van een voldoende groot woonkrediet. Deskundigen gaan er vanuit dat je niet méér dan één derde van je maandelijks netto gezinsinkomen mag besteden aan je hypothecaire lening. De duur van een lening voor je huis bedraagt gemiddeld twintig jaar. Tijdens deze periode kan zowel je werk- als je gezinssituatie grondig veranderen.


Wat met gezinsuitbreiding?


Mogelijke gezinsuitbreiding zal jullie plannen zéker beïnvloeden. Jonge bouwers moeten daar bij het afsluiten van een lening voor hun huis zeker rekening mee houden. Een kind grootbrengen kost geld, volgens financiële plannenmakers minstens vierhonderd euro per maand. Gezinsuitbreiding wil meteen ook zeggen dat één van beiden noodgedwongen voor een parttime job zal moeten kiezen. Zorg er voor dat je naast de maandelijkse terugbetaling van je woonkrediet en alle vaste kosten, nog wat over houd om aan onverwachte kosten het hoofd te kunnen bieden. Zoniet, kies dan voor een kleinere lening.

Wat als het fout loopt?


Tijdens de aflossing van het woonkrediet kan er veel fout lopen, ook in jullie relatie. Wat gaat er van jullie droomhuis worden wanneer een echtscheiding onvermijdelijk is? Dan hebben jullie nog enkel de keuze tussen het verkopen van jullie woning, of één van de partner vergoeden. Op die manier dan de betalende partner in de woning blijven wonen. Zet jullie beslissing hieromtrent ondubbelzinnig op papier, om later extra problemen en (financiële) kopzorgen uit te sluiten.

Eigen woning zorgt voor extra onkosten


Verlies bij dit alles niet uit het oog dat een eigen woning extra uitgaven met zich meebrengt. Zo is er het kadastraal inkomen ( KI ), dat je jaarlijks moet betalen en aardig kan oplopen. Informeer je hier grondig over. Aan het afsluiten van een woonkrediet, wordt door de kredietverlener meestal een schuldsaldoverzekering gekoppeld, ook die moet gedurende de looptijd van je woonkrediet betaald worden.

Speciale spaarformules


Sommige banken willen hun klanten grondig voorbereiden op de realisatie van hun woning. Dat is uiteindelijk ook in hun voordeel, want op die manier verkleinen ze hun financieel risico. Met dit doel hanteren banken intressante spaarformules. Toekomstige bouwers krijgen daarbij de raad gedurende één jaar het verschil tussen hun huidige huurprijs en hun maandelijkse aflossingen, maandelijks te sparen, en pas dan de realisatie van hun bouwplannen te starten. Bereken vooraf ook zélf  het bedrag van je hypothecair krediet. Heel wat websites van banken en (particuliere) kredietverleners bieden je op hun website allerlei speciale modules om dit te berekenen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…