Hoe betrouwbaar is particulier geld lenen?

Je hebt het financieel even moeilijk, en krijgt tot overmaat van ramp enkele rekeningen in de bus waar je niet op gerekend had. Je wagen heeft het begeven en je kan niet zonder. Een van je gezinsleden werd opgenomen in het ziekenhuis voor een dringende ingreep. Wat nu? Om aan die moeilijke financiële situatie het hoofd te bieden, verkies je een lening aan te gaan, maar je schuwt risico's.  Liever dan een peperdure lening bij de bank af te sluiten, besluit je bij familie of vrienden aan te kloppen om je uit de financiële nood te helpen. Hoe ga je te werk bij geld lenen van particulieren, en  op wat moet je letten om de problemen achteraf niet groter te maken dan ze nu al zijn?


Lenen bij je vertrouwde bankinstelling wordt, als gevolg van de economsiche en financiële crisis, steeds moeilijker. Geld lenen bij een particulier daarentegen wordt steeds populaider, ook in ons land. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden. Je kan een lening afsluiten bij een wildvreemde, maar lenen bij familie of vrienden noemt men ook een particuliere lening.

Wie leent beter particulier? 

Ging je vroeger al een lening aan, en kon je die om de een of andere reden niet tijdig terug betalen, dan zit je met een groot probleem. Extra kosten en intresten maken het nog erger. Je komt op de zwarte lijst van de Nationale Bank terecht, waardoor het later het afsluiten van een nieuwe lening zo goed als onmogelijk is. Voor al diegenen die met een zwarte lijstmelding opgescheept zitten, maar ook voor werklozen en zij met een laag inkomen, kan particuler lenen een oplossing zijn.Particuliere geldverstrekkers zijn immers niet verplicht de zwarte lijst te controleren.

Rente onderhandelen met particulier geld lenen 

Uiteraard biedt geld lenen van particulieren, zeker wanneer het familie betreft, enkele niet te onderschatten voordelen. Een lening bij de bank is niet alleen peperduur, maar is maar ook aan strenge voorwaarden verbonden. Leen je particulier bij familie, dan is onderhandelen over de rente meestal wél mogelijk. Hej je het eens moeilijk om je lening tijdig terug te betalen, dan is je situatie wellicht niet hopeloos zoals dat bij banken wél het geval is. Vergeet bij een particlurie lening, ook bij familie, alles grondig en ondubbelzinnig op papier te zetten, zo voorkom je later problemen en misverstanden.

Online geld leven bij particulieren

Maar wat als je in geldnood zit, en je niet bij familie of vrienden kunt aankloppen voor een particuliere lening? Op het internet zijn verschillende websites te vinden waarop particulieren geld aanbieden. Wees hier echter extra voorzichtig wanneer je op deze manier toch particulier geld wenst te lenen. Online een particuliere lening afsluiten is niet altijd even betrouwbaar. Vragen deze geldverstrekkers vooraf geld of verplichten zij eerst een verzekering af te sluiten, ga er dan niet op in. Hou de gevraagde rente in de gaten, want heel wat online aanbieders van particuliere leningen vragen dikwijls woekerwinsten. Sluit zo'n particuliere lening nooit af, ook al heb je dat geld nog zo dringend nodig. Door zo'n lening tegen woekerintresten aan te gaan, geraak je later nog dieper in de problemen.

Reacties