Doorgaan naar hoofdcontent

Eigen regenwaterput doet geld besparen

Het leven wordt van maand tot maand duurder, en daar ontsnapt geen enkele sector aan. Zo is de laatste jaren  de prijs van ons drinkwater sterk gestegen. Bij een gemiddeld verbruik van zo'n 250 kubieke meter per gezin, maakt dat jaarlijks al een groot verschil. Veel van dat drinkbaar leidingwater wordt door de meesten van ons gebruikt voor zaken waar dat eigenlijk niet voor is bestemd. De tuin sproeien bij droge zomerperiodes, het tuinpad schrobben of je auto poetsen, zijn maar enkele voorbeelden van hoe het niet moet. Die vastelling doet ons nadenken, vooral in econiomisch en financieel moeilijke tijden. Dat heeft voor gevolg dat steeds meer landgenoten voor een eigen regenwaterput kiezen. En gelijk hebben ze! Regenwater heb je gratis en moet je enkel opvangen. De installatie van een waterput is dé oplossing. Maar hoe pakken we dit aan, en wat kost een regenwaterput?


Een eigen regenwaterput biedt je vele voordelen. Niet in het minst het beperken van je drinkwaterrekening. Maar is de installatie van een eigen regenwaterput wel zo eenvoudig? Met welke voorschriften moet je rekening houden om aan alle wettelijke- en gezondheidsvoorschriften te voldoen? 


Strenge kwaliteitsnormen


Drinkbaar leidingwater voldoet aan bijzonder strenge kwaliteitsnormen Het is zelfs zo dat drinkbaar leidingwater aan strengere en aan een groter aantal controles wordt onderworpen dan flessenwater. Kwaliteitscontrole is tijdrovend en dus zéker niet goedkoop. En dat prijskaartje krijgt uiteraard de consument gepresenteerd. Regenwater daarentegen wordt ons door moeder natuur gratis ter beschikking gesteld. Op die manier kun je op jaarbasis heel wat besparen op je drinkwaterfactuur, zodat je de investering voor je regenwaterput al vlug hebt terug verdiend.


Kleiner risico op overstromingsgevaar


Een eigen regenwaterput is niet alleen goed voor je drinkwaterfactuur, maar zéker ook voor ons leefmilieu. Hoe meer landgenoten voor een regenwaterput kiezen, hoe kleiner het risico op overstromingen. Inderdaad, het overtollige regenwater wordt opgevangen door beken en rivieren. Maar soms is dat onvoldoende. Bij zware en/of langdurige neerslag, kunnen de rioleringen en waterlopen die massa regenwater niet altijd opvangen. Dat veroorzaakt overstromingen. Regenwaterputten zorgen ervoor dat een deel van het overtollige regenwater wordt opgevangen, waardoor het risico op overstromingen gevoelig daalt.


Regenwater minder schadelijk voor huishoudtoestellen 


Ongezuiverd regenwater is uiteraard geen niet drinkbaar, maar kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Ongefilterd regenwater is geschikt om de tuin te besproeien, je wagen te poetsen, en je toilet door te spoelen. Eén spoelbeurt is telkens goed voor maar liefst tien  liter water!. Regenwater is arm aan kalk, en dus minder schadelijk voor je huishoudtoestellen en vooral je wasmachine. 


Waterput in functie van dakoppervlakDe grootte van je regenwaterpunt is afhankelijk van de oppervlakte en de oriëntatie van het dak en het type dakbedekking van je woning. De minimum tankinhoud hangt op zijn beurt hoofdzakelijk af van de horizontale dakoppervlakte. Per 20 m² horizontale dakoppervlakte voorziet de overheid een minimum volume van 1000 liter. Bij een horizontale dakoppervlakte van honderd vierkante meter voorziet men een minimum tankinhoud van drieduizend liter. Schommelt de horizontale dakoppervlakte tussen honderd en honderdvijftig vierkante meter, dan werd de minimum tankinhoud vastgelegd op vijfduizend liter,en bij een dakoppervlakte tussen honderdvijftig en tweehonderd vierkante meter, bedraagt de tankinhoud minstens zevenduizend vijfhonderd liter. 

 

Prijs regenwaterput


Voor de installatie van je eigen regenwaterput mag je rekenen op een investering die varieert tussen de 900 en 2500 euro. De prijs hangt af van het gekozen materiaal en van  het systeem. Duurdere regenputten zijn gemaakt uit kunststof. Een degelijke pomp heb je al vanaf 100 euro, maar de prijskaartjes voor de noodzakelijke filters liggen dan weer verder uiteen. Ook in filters bestaan er belangrijke prijsverschillen .

 
Extra tips voor installatie regenwaterput

 

Zorg er in  de eerste plaats voor dat de tank(s) stevig genoeg én v olledig luchtdicht zijn om algvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe er rekening mee dat betonnen tanks veruit het goedkoopst, maar wél moeilijker te installeren zijn dan kunststoftanks. Plaats ondergrondse watertanks op een vorstvrije plaats, en zorg er voor dat het waterpeil in je tanks onder het grondwaterpeil ligt om het drijven van de tanks te vermijden. Het regenwater in je waterput moet degelijk gefilterd worden. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…