Doorgaan naar hoofdcontent

Duurzaam autorijden doet besparen

De vraag naar zuinigere wagens wordt steeds luider én dringender. Niet verwonderlijk, want de brandstofprijzen gingen de voorbije maanden fors de hoogte niet. Erger nog, niets laat voorzien dat daar vlug een einde aan zal komen. Kan je er zelf iets aan doen om je brandstofverbruik zoveel mogelijk te drukken? Kan je duurzaam auto rijden en zo met minder brandstof toch je bestemming bereiken? Wat betekent dan duurzaam auto ri!jden en op wat moet je letten op zo weinig mogelijk peperdure brandstof te verbruiken?

De voorbije maanden gingen de brandstofprijzen pijlsnel de hoogte in naar een nieuw record. Niets laat vermoeden dat ze de komende maanden zullen dalen, wel integendeel. Nooit eerder hadden de dure brandstofprijzen invloed op ons rijgedrag. Dat is nochtans nu wél het geval. Steeds meer landgenoten laten hun auto staan en kiezen meer en meer voor het openbare vervoer of kosten gedeeld rijden.

Zuiniger rijden met verrijkte brandstof?De laatste jaren was er heel wat te doen omtrent verrijkte brandstof, of brandstof waar allerlei additieven werden aan toegevoegd. Dergelijke verrijkte brandstof werd door de meerderheid der autoconstructeurs als de meest zuinige brandstof naar voor geschoven. Maar is dat ook in werkelijkheid het geval? Uit de resultaten van verschillende verbruikersorganisatie's en belangengroepen blijkt dit zéker niet zo. Als er met deze verrijkte brandstof al minder wordt verbruikt, dan weegt dat minder verbruik niet op tegen de meerprijs van deze brandstof die volgens deze organisaties uit commerciële overwegingen op de markt werd gebracht om de vele prijsstijgingen te verdoezelen.

Gebruik eerste versnelling beperken

Voor duurzaam en zuinig rijden beperk je zoveel mogelijk het gebruik van je eerste versnelling, zelfs bij het weg rijden. Vertrekken in eerste versnelling verbruikt immers opvallend veel brandstof. De eerste versnelling alleen gebruiken wanneer écht nodig, is dan ook  aangewezen. Trek langzaam op. Optrekken met gierende banden zorgt voor een hoog energieverbruik. Rij je auto rustig warm en gebruik je airco zo weinig mogelijk. Met airco gebruik je al vlug tien procent méér dure brandstof.

Regelmatig onderhoud


Laat je auto op tijd en stond onderhouden. Kleine details kunnen het verschil maken. Controleer zélf regelmatig je bandenspanning. Een té lage bandenspanning zorgt voor een zachter en breder bandenspoor én een grotere weerstand, hetgeen voor een meerverbruik van zo'n drie procent zorgt.  Laat regelmatig je brandstof- en luchtfilters vervangen. Verstopte filters en een te rijk brandstofmengsel,  zorgen eveneens voor een hoger brandstofverbruik.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…