Doorgaan naar hoofdcontent

Chinese keuken vetarm en efficiënt tegen overgewicht


Door onze groeiende intresse voor exotische verweg vakanties, geraakt de wereldkeuken hier meer en meer ingeburgerd. De Chinese keuken is hier bij ons echter al veel langer bekend en gewaardeerd. Chinese (afhal) restaurants van de meest uiteenlopende aard, rijzen hier als paddestoelen uit de grond. De Chinese keuken mag ons dan al niet vreemd zijn, wat zijn  dan de basisprincipes van Chinees koken? En is Chinees koken wel zo gezond dan steeds wordt beweerd?
De hyghiëne laat in heel wat Chinese restaurants veel te wensen over. Als men deze regels echter respecteert, behoort de Chinese keuken en het Chinese koken tot de gezondsten ter wereld. Wat maakt het Chinese koken dan wel zo gezond? Zijn grootste troef is ongetwijfeld de versheid van al hun producten en ingrediënten. Let wél, alles wat maar eetbaar is, wordt bij het Chinese koken gebruikt. Niettemin behoort Chinese keuken tot het gezondste ter wereld. Bedenk hierbij echter dat dé Chinese keuken niet bestaat. De uiteenlopende klimatologische omstandigheden waarmee de Chinezen worden geconfronteerd, hebben uiteraard hun invloed op de vele regionale keukens die China kent. Deze hebben uiteraard ook wel enkele gemeenschappelijke kenmerken. Typisch zijn de vele tegengestelde smaken (zuur- zoet), de ying- yang filosofie is zelfs tot in de Chinese gastronomie ook hier doorgedrongen.


Natuurproducten erg populair


Chinezen houden in de eerste plaats van granen, rijst en gierst. Deze natuurproducten zijn dan ook erg populair bij het Chinese koken. Ze worden vooral geserveerd als pasta en allerlei deegwaren, en als pap, en  worden zelfs puur geserveerd. Chinese koks brengen hun gerechten op smaak met zowel dierlijke als plantaardige vetten, maar altijd in beperkte mate. Kraakverse seizoensgroenten, kruiden en kip, vetarm en rijk aan vitamine, mineralen, vezels en oligo- elementen, kenmerken de Chinese koken. Koken, (roer) bakken, stomen en vooral frituren zijn de meest toegepaste bereidingsvormen.

Frituren zonder vet
Bij het Chinees koken staan zowel frituren als roerbakken centraal, maar toch vind je nooit vette toestanden in de Chinese keuken. Chinezen gebruiken vooral pinda- en zonnebloemolie, olijfolie is bij hen volledig uit den boze. Frituren doe je best bij temperaturen die variëren tussen 170 en 190 graden.


Roerbakken voor een vlugge hap


In de Chinese keuken is, naast frituren,  roerbakken erg in trek. Bij het roerbakken worden amper enkele druppels olie gebruikt. De verschillende ingrediënten worden daarvoor zo fijn mogelijk gesneden. Zowel de hitte als de razendsnelle bereiding zorgen er voor dat alle gezonde bestanddelen en ingrediënten maximaal worden behouden.


Het Chinese spleetoog wil ook wat...
Bij het Chinees koken heeft men voor veel méér aandacht dan voor eten, producten, ingrediënten en kookkunsten. Chinese spleetogen willen ook wat. Ze hebben dan ook heel wat aandacht voor zowel de (decoratieve tafelinrichting) als voor het oordeelkundig serveren van hun gerechten. Ze maken van de gastronomie en van het culinaire een echte kunst. Chinezen serveren al hun gerechten op een kunstzinnige manier, met een perfecte mix van zowel vormen als kleuren.


Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…