Chinese keuken vetarm en efficiënt tegen overgewicht


Door onze groeiende intresse voor exotische verweg vakanties, geraakt de wereldkeuken hier meer en meer ingeburgerd. De Chinese keuken is hier bij ons echter al veel langer bekend en gewaardeerd. Chinese (afhal) restaurants van de meest uiteenlopende aard, rijzen hier als paddestoelen uit de grond. De Chinese keuken mag ons dan al niet vreemd zijn, wat zijn  dan de basisprincipes van Chinees koken? En is Chinees koken wel zo gezond dan steeds wordt beweerd?
De hyghiëne laat in heel wat Chinese restaurants veel te wensen over. Als men deze regels echter respecteert, behoort de Chinese keuken en het Chinese koken tot de gezondsten ter wereld. Wat maakt het Chinese koken dan wel zo gezond? Zijn grootste troef is ongetwijfeld de versheid van al hun producten en ingrediënten. Let wél, alles wat maar eetbaar is, wordt bij het Chinese koken gebruikt. Niettemin behoort Chinese keuken tot het gezondste ter wereld. Bedenk hierbij echter dat dé Chinese keuken niet bestaat. De uiteenlopende klimatologische omstandigheden waarmee de Chinezen worden geconfronteerd, hebben uiteraard hun invloed op de vele regionale keukens die China kent. Deze hebben uiteraard ook wel enkele gemeenschappelijke kenmerken. Typisch zijn de vele tegengestelde smaken (zuur- zoet), de ying- yang filosofie is zelfs tot in de Chinese gastronomie ook hier doorgedrongen.


Natuurproducten erg populair


Chinezen houden in de eerste plaats van granen, rijst en gierst. Deze natuurproducten zijn dan ook erg populair bij het Chinese koken. Ze worden vooral geserveerd als pasta en allerlei deegwaren, en als pap, en  worden zelfs puur geserveerd. Chinese koks brengen hun gerechten op smaak met zowel dierlijke als plantaardige vetten, maar altijd in beperkte mate. Kraakverse seizoensgroenten, kruiden en kip, vetarm en rijk aan vitamine, mineralen, vezels en oligo- elementen, kenmerken de Chinese koken. Koken, (roer) bakken, stomen en vooral frituren zijn de meest toegepaste bereidingsvormen.

Frituren zonder vet
Bij het Chinees koken staan zowel frituren als roerbakken centraal, maar toch vind je nooit vette toestanden in de Chinese keuken. Chinezen gebruiken vooral pinda- en zonnebloemolie, olijfolie is bij hen volledig uit den boze. Frituren doe je best bij temperaturen die variëren tussen 170 en 190 graden.


Roerbakken voor een vlugge hap


In de Chinese keuken is, naast frituren,  roerbakken erg in trek. Bij het roerbakken worden amper enkele druppels olie gebruikt. De verschillende ingrediënten worden daarvoor zo fijn mogelijk gesneden. Zowel de hitte als de razendsnelle bereiding zorgen er voor dat alle gezonde bestanddelen en ingrediënten maximaal worden behouden.


Het Chinese spleetoog wil ook wat...
Bij het Chinees koken heeft men voor veel méér aandacht dan voor eten, producten, ingrediënten en kookkunsten. Chinese spleetogen willen ook wat. Ze hebben dan ook heel wat aandacht voor zowel de (decoratieve tafelinrichting) als voor het oordeelkundig serveren van hun gerechten. Ze maken van de gastronomie en van het culinaire een echte kunst. Chinezen serveren al hun gerechten op een kunstzinnige manier, met een perfecte mix van zowel vormen als kleuren.


Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Reacties