Brugge, Venetië van het noorden

Wil je er de komende weken nog eens tussenuit, maar ligt je bestemming nog niet vast? Overweeg dan zeker een citytrip naar Brugge, kortbij zodat je voldoende de tijd hebt om met de vele toeristische troeven van deze stad kennis te maken. Als hoofdstad van West- Vlaanderen spreekt Brugge tot de verbeelding van vele citytrippers. Het lokt jaarlijks meer en meer toeristen uit alle windstreken. Met een boottocht op de Reien dwars door de stad, een verkenningstocht met paard en koets of een tocht met de paardentram, is Brugge ongetwijfeld ook een bestemming voor romantische zielen. Kenners omschrijven het als de meest romantische stad van Europa. Brugge wordt niet voor niets het Venetië van het noorden genoemd.


Tijdens een stedentrip Brugge komt zelfs de meest veeleisende toerist aan zijn trekken. Deze stad weet een uitgebreid publiek te boeien, en dan zeker diegenen die kunst en cultuur hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Brugge telt immers vele musea's en toffe bezienswaardigheden. Het kende een erg turbulente geschiedenis, en dat is nog overal in de stad duidelijk zichtbaar. Unesco plaatste de Brugse binnenstad niet voor niets op haar werelderfgoed lijst.


Brugge is één openluchtmuseum


De hoofdstad van West- Vlaanderen is één openluchtmuseum met ontelbare en schitterend  gerestaureerde patriciërswoningen, imposante kerken en historisch waardevolle gebouwen waaronder het Begijnhof, het Belfort en de Heilige Bloedbasiliek. Brugge biedt je ook een bruisend nachtleven, en shoppingfans worden aangetrokken door de sfeervolle binnenstad met zijn talrijke boetieks, zijn gemoedelijke pleintjes en pittoreske steegjes, zijn romantische bruggetjes en zijn Reien (grachten), die iedere voorbijganger uitnodigen voor een boottocht door de stad, precies als in Venetië...
Oudste stadhuis der Nederlanden
Het stadhuis in hartje Brugge is een bezoek meer dan waard. Het gaat hier immers om het oudste stadhuis der oude Nederlanden. Met zijn Gotische Schepenzaal met zijn medailles van allerlei profeten, heiligen en evangelisten en zijn talrijke geschiedkundige wandschilderingen, benadrukt de stad zijn rijkdom van toen. Een bezoek aan dit stadhuis kost je 2,5 euro.
Prinselijk Begijnhof mist zijn begijntjes
Een blikvanger in het ruime cultuuraanbod van Brugge is ongetwijfeld het Prinselijk Begijnhof, gelegen aan het Minnewater, een pleisterplaats voor alle ge(ver)liefden. Dit Begijnhof datereert uit de dertiende eeuw. De typisch witgeschilderde begijnhofhuisjes werden in de zeventiende eeuw gebouwd. Spijtig tref je er vandaag geen enkel begijntje meer aan. In een van de piepkleine huisjes maak je wél uitgebreid kennis met de leefwereld van deze begijntjes.


De Heilige Bloedbasiliek
De Heilige Bloedbasiliek is nog zo'n imposant gebouw dat in de twaafde eeuw werd opgetrokken. De onderbouw van de basiliek is een schitterend voorbeeld van de Romaanse bouwstijl, maar werd twee eeuwen later in gotische stijl gerestaureerd. Je kan de Heilige Bloedbasiliek van Brugge gratis bezoeken. Wie met zijn grootste trekpleister, Het Museum Van Het Heilig Bloed, wil kennis maken betaalt 1,5 euro. Bij de realisatie van het schrijn, waarin volgens overlevring een stukje stof van het kleed van Jezus wordt bewaard, gebruikte de plaatselijke goudsmid Jan Crabbé maar liefst dertig kilo goud en zilver, en meer dan 100 edelstenen.


Met koets, paardentram of boot door hartje Brugge


Je hebt Brugge niet bezocht zonder de stad te bewonderen vanop het water, de paardenkoets of de paartentram. De koetsiers wachten op je aan de Grote Markt, en brengen je naar het Begijhof en terug. Soms wordt er een alternatieve route gereden. Een tocht per koets kost 36 euro voor vijf personen.
De Brugse paardentram reserveer je vooraf . De vertrekplaats én de route bepaal je zelf, en kost je 6,5 euro. Een verkenningstocht langs de Reien brengt je dwars door de stad. Langs de sfeervolle Reien kan je aan vijf verschillende haltes inschepen en uitvoerig kennis maken met het andere Brugge.


Eigentijdse en voordelige hotelinfrastructuur


Het verblijfstoerisme paste zich aan de groeiende internationale belangstelling voor de stad probleemloos aan. Brugge beschikt vandaag over een eigentijdse hotelinfrastructuur. Een comfortabele hotelkamer kan je er erg voordelig boeken, zelfs in hartje stad:
  • GT Hotel De Medici: Dit luxe Golden Tulip Hotel beschikt over een uitgebreid wellness center en bevindt zich  langs het romantische Minnewater, op wandelafstand van de Grote Markt. Je overnacht er vanaf 38 euro per persoon.
  • Hotel Academie: gelegen in volle stadscentrum, en dus een uitstekende uitvalsbasis om Brugge te verkennen. Alle toeristische bezienswaardigheden bevinden zich op wandelafstand. Vanaf 33 euro per nacht.
  • Leonardo Hotel: ligt in een bosrijke omgeving en toch kort bij het stadscentrum, op amper 30 kilometer van Blankenberge. Vanaf 29,50 euro per nacht.

Reacties