Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggen in goud: zekerheid in financieel sombere tijden


Wanneer het zowel op het economische als op het financiële vlak minder goed gaat, en de beurzen haast dagelijks rood kleuren, zoeken beleggers naar de meest veilige manieren om te beleggen en hun  kapitaal te laten renderen. Bij hun zoektocht kunnen ze onmogelijk voorbij de edelmetalen, en daarbij speelt goud ongetwijfeld een hoofdrol. Alle edelmetalen met goud op kop, houden in slechte beleggerstijden immers bijzonder goed stand. Financiële specialisten raden beleggers aan gemiddeld zo'n tien procent  van hun beleggingsportefeuille te beleggen in goud. Hoe ga je bij voorkeur tewerk bij het beleggen van je kapitaal(tje) in goud, en welk vorm van  goud is daarvoor het meest geschikt?Iedere belegger, hoe klein of hoe groot ook, zoekt voor zijn kapitaal steeds de meest veilige manier om te beleggen. In  economisch en financieel slechte tijden, kiest hij meer dan ooit voor goud. Dat zal niemand verwonderen. In tegenstelling met bijvoorbeeld papieren geld, behoudt goud steeds zijn waarde. Het edelmetaal rendeert uitstekend, zelfs in perioden van crisis. Gedurende de laatste tien jaar ging de goudprijs maar liefst zes keer hoger.  En 2011 kan voor de vele beleggers in goud nu al niet meer stuk. Inderdaad, de laatste maanden steeg de prijs van het goud met bijna twaalf procent, en deze positieve trend zet zich verder door. Waar het uiteindelijk zal eindigen, kan niemand voorspellen. 

Gevoelig voor speculatie


Aan het beleggen  in goud is een belangrijk nadeel verbonden. Zo sterk de goudprijs kan stijgen, zo snel kan hij aan waarde verliezen. Goud is bijzonder gevoelig aan speculatie. Zelfs de kleinste belegger kan, door het inschakelen van zogenoemde trackers, inspelen op de fors stijgende goudprijs. Dat maakt speculatie en waardeschommelingen er alleen maar groter op. Hét cruciale punt van de goudprijs komt er wanneer er een forse correctie van de goudprijs wordt doorgevoerd. Dan reageren speculanten razendsnel en haken ze massaal af. En dat heeft uiteraard een negatieve invloed op de goudprijs.

Trage economische groei en hoge staatsschulden


De huidige trage groei van de wereldwijde economie, en de bijzondere hoge staatsschulden van de Eurolanden, beïnvloeden in sterke mate de prijs van het goud. De hoge goudprijs heeft alles te maken met economische onzekere tijden. Zo lang dit slechte economsiche klimaat duurt, zo lang zal blijft de goudprijs, en kan hij zelfs nog stijgen. Belangrijk voor beleggers is ongetwijfeld de vraag wat de nabije toekomst hen zal brengen, en of de goudprijs op zijn huidig tempo zal blijven stijgen. Daar bestaat zelfs bij financiële analysten geen eensgezindheid. Voor sommige kan de stijging niet lang meer aanhouden. Sommigen zien de goudprijs dan weer verder stijgen tot een recordwaarde van maar liefst 2000 dollar. Maar zelfs dan is het aangeraden om nog steeds een deel van je portefeuille in goud te investeren. 

Beleggen in goudstaaf


Je kan uiteraard op verschillende manieren in goud beleggen. Particuliere beleggers waren vroeger de belangrijkste afnemers van goudstaven, die ze dan in hun privékluis bewaarden. Die tijd is al lang voorbij. Beleggen in goudstaven komt uiteraard nog steeds voor, maar veel minder dan vroeger. Wil je als particulier beleggen in goudstaven, dan kan dat uiteraard nog steeds. Dan moet je weten dat een standaard goudstaaf één kilo weegt. Maar meer en meer banken en beursinstellingen bieden vandaag ook staafjes goud per honderd gram aan. Als belegger in goudstaven heb je nu zelfs geen kluis meer nodig.  Bij de meerderheid der banken kan je een goudstaaf op je effectenrekening plaatsen. Kies je voor deze laatste methode, dan zal je wél een zogenoemd bewaarloon moeten betalen.Wees voorzichtig met de verkoop van oude juwelen!


In tijden van economsiche en financiële crisis, overwegen velen de verkoop van hun oude juwelen. Wees daar in ieder geval voorzichtig mee. De prijs die je daarvoor krijgt, verschilt sterk van juwelier tot juwelier. Overweeg je oude juwelen uiteindelijk toch te verkopen? De resultaten van een recent grootschalig onderzoek leerden dat dit prijsverschil kan oplopen tot maar liefst honderd procent. Verkoop je juwelen niet aan de eerste de beste juwelier. Kijk en vergelijk, dat doet je ongetwijfeld kan je veel geld besparen. En ook online kan je hierbij gouden zaken doen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…