Kies tijdig je nieuwe winterbanden

Ook al is de winter nog veraf, toch is het nu hét moment om aan je winterbanden te denken. Vele landgenoten denken daar blijkbaar zo over, want de vraag naar winterbanden in  hartje zomer was nooit groter. Nu kiezen voor winterbanden, is kiezen voor zekerheid. Wacht je tot het moment dat het begint te vriezen en te sneeuwen, is het beslist te laat. Dan zit de meerderheid der bandencentrales ongetwijfeld door hun voorraad heen. Maar hoe ga je best te werk bij het kiezen van de meest geschikte winterbanden voor je wagen?  Zijn winterbanden ook nuttig in de herfst, en wat zijn de voordelen bij het gebruik van winterbanden? En evenmin over het hoofd te zien: welk prijskaartje hangt er aan vast?

Als het over winterbanden gaat, zijn zowat alle verkeersdeskundigen het over één ding roerend eens: ze verhogen je veiligheid, en dat vanaf het moment dat de temperatuur onder de zeven graden zakt. Dan wordt het rubber van je zomerbanden harder.Verharde rubber is er oorzaak van dat je zomerbanden zich in de winter veel moeilijker in het wegdek "vast bijten", je voertuig krijgt veel minder 'grip' op de weg.

Wegligging en  remafstand

Zijn wegligging gaat daar sterk onder lijden, en je remafstand wordt groter. Dat houdt uiteraard vele gevaren in. Zo werd tijdens grootschalige onderzoeken vastgesteld dat je remafstand bij het gebruik van winterbanden en een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur, zeven meter minder is in vergelijking met zomerbanden. Zeven meter lijkt msschien niet veel, maar komt wél overeen met de lengte van zo'n twee kleine personenwagens.

Trekkracht bij start verhogen

Dankzij het gebruik van kleine lamellen die in het rubberen profiel van je winterbanden werden bevestigd, bieden winterbanden je niet alleen een grotere baanvastheid, zéker in de bochten. Het bezorgt je wagen ook een grotere trekkracht, zeker bij het vertrekken. Het diepere  profiel van je winterbanden, zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de kans op het gevaarlijke aqua-planning tot een minimum wordt beperkt. Sneeuw en ijs vormen evenmin een hinderpaal. Ze worden door het dieper bandenprofiel van je winterbanden  veel sneller afgevoerd.

Met winterbanden minder energieverbruik

Tot voor kort lag het verbruik bij winterbanden opmerkelijk hoger in vergelijking met zomerbanden. Met de jongste generatie winterbanden kwam daar gelukkig verandering in. Hun  de wrijving met het wegdek ligt immers stukken lager. Daardoor daalde het verbruik van winterbanden opmerkelijk. Dankzij de allernieuwste technieken, ligt het verbruik op hetzelfde niveau dan dat van zomerbanden.

Langere levensduur

Zo lang de gemiddelde buitentemperatuur rond zeven graden schommelt, is het gebruik van winterbanden een aanrader. Winterbanden werden de laatste jaren ook budgetvriendelijk. Ze kosten nu nauwelijks meer dan hun zomerversie. Winterbanden hebben ook een opmerkelijk langere levensduur. 
Je doet er niettemin goed aan de prijzen van verschillende bandencentrales te vergelijken. Bandencentrales hanteren immers de meest uiteenlopende prijzen voor dezelfde banden. Daardoor is het zéker intressant prijzen van winterbanden ook bij je vertrouwde garagist te vragen.

Reacties