Doorgaan naar hoofdcontent

Kies tijdig je nieuwe winterbanden

Ook al is de winter nog veraf, toch is het nu hét moment om aan je winterbanden te denken. Vele landgenoten denken daar blijkbaar zo over, want de vraag naar winterbanden in  hartje zomer was nooit groter. Nu kiezen voor winterbanden, is kiezen voor zekerheid. Wacht je tot het moment dat het begint te vriezen en te sneeuwen, is het beslist te laat. Dan zit de meerderheid der bandencentrales ongetwijfeld door hun voorraad heen. Maar hoe ga je best te werk bij het kiezen van de meest geschikte winterbanden voor je wagen?  Zijn winterbanden ook nuttig in de herfst, en wat zijn de voordelen bij het gebruik van winterbanden? En evenmin over het hoofd te zien: welk prijskaartje hangt er aan vast?

Als het over winterbanden gaat, zijn zowat alle verkeersdeskundigen het over één ding roerend eens: ze verhogen je veiligheid, en dat vanaf het moment dat de temperatuur onder de zeven graden zakt. Dan wordt het rubber van je zomerbanden harder.Verharde rubber is er oorzaak van dat je zomerbanden zich in de winter veel moeilijker in het wegdek "vast bijten", je voertuig krijgt veel minder 'grip' op de weg.

Wegligging en  remafstand

Zijn wegligging gaat daar sterk onder lijden, en je remafstand wordt groter. Dat houdt uiteraard vele gevaren in. Zo werd tijdens grootschalige onderzoeken vastgesteld dat je remafstand bij het gebruik van winterbanden en een gemiddelde snelheid van zestig kilometer per uur, zeven meter minder is in vergelijking met zomerbanden. Zeven meter lijkt msschien niet veel, maar komt wél overeen met de lengte van zo'n twee kleine personenwagens.

Trekkracht bij start verhogen

Dankzij het gebruik van kleine lamellen die in het rubberen profiel van je winterbanden werden bevestigd, bieden winterbanden je niet alleen een grotere baanvastheid, zéker in de bochten. Het bezorgt je wagen ook een grotere trekkracht, zeker bij het vertrekken. Het diepere  profiel van je winterbanden, zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de kans op het gevaarlijke aqua-planning tot een minimum wordt beperkt. Sneeuw en ijs vormen evenmin een hinderpaal. Ze worden door het dieper bandenprofiel van je winterbanden  veel sneller afgevoerd.

Met winterbanden minder energieverbruik

Tot voor kort lag het verbruik bij winterbanden opmerkelijk hoger in vergelijking met zomerbanden. Met de jongste generatie winterbanden kwam daar gelukkig verandering in. Hun  de wrijving met het wegdek ligt immers stukken lager. Daardoor daalde het verbruik van winterbanden opmerkelijk. Dankzij de allernieuwste technieken, ligt het verbruik op hetzelfde niveau dan dat van zomerbanden.

Langere levensduur

Zo lang de gemiddelde buitentemperatuur rond zeven graden schommelt, is het gebruik van winterbanden een aanrader. Winterbanden werden de laatste jaren ook budgetvriendelijk. Ze kosten nu nauwelijks meer dan hun zomerversie. Winterbanden hebben ook een opmerkelijk langere levensduur. 
Je doet er niettemin goed aan de prijzen van verschillende bandencentrales te vergelijken. Bandencentrales hanteren immers de meest uiteenlopende prijzen voor dezelfde banden. Daardoor is het zéker intressant prijzen van winterbanden ook bij je vertrouwde garagist te vragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…