Doorgaan naar hoofdcontent

Japanse gerechten: sushi, gezond tussendoortje

We kiezen steeds meer voor al of niet exotische ver- weg vakanties. Daardoor was de wereldkeuken nooit eerder zo dichtbij. Zelfs de Japanse keuken is hier al goed ingeburgerd. Dat mag niemand verwonderen, want deze kleurrijke Japanse keuken is vooral lekker, gezond én licht verteerbaar. Eens ervan geproefd laat ze je nooit meer los. Sushi is hier ongetwijfeld het meest bekende van alle Japanse recepten. Is sushi écht rauwe vis zoals meestal wordt beweerd? Waar moeten we op letten bij het zélf maken van  deze sushi's?

Sushi bestaat in  vele variëteiten, maar het is zéker geen rauwe vis of sushimi zoals ten onrechte wordt beweerd. Deze rauwe vis wordt in de Japanse keuken haast uitsluitend gegeten met bladgroenten (sishu) en zomerramenas (daiko). Sushi daarentegen wordt met allerlei ingrediënten gemaakt. Japanse recepten zijn gezond en licht verteerbaar. Rijst, rauwe vis en verse groenten vinden we terug in alle alle sushi's, gezonde tussendoortjes, waarmee je onmogelijk een grote honger kan stillen.

Vis, groenten en... veel verbeelding

Bij de bereiding van sushi laat je vooral je verbeelding spreken.  Japanners zweren bij zalm, tonijn en alle soorten witte (zee) vis. Garnalen worden populairder. Verse groenten als komkommer, avocado, tomaten, pompoenen, en Japanse paddestoelen (shitakes) zijn bij de bereiding van sushi onmisbaar. Reepjes omelet doen het eveneens  uitstekend. Met een kleverige sushirijst hou je het geheel best samen.  Spoel de rijst tot het water helder is, en geef meer pit aan je sushi met een vinaigrette van rijstazijn, suiker en zout en met een pikante, typisch Japanse saus (washabi)..


Lekkere en gezonde Japanse recepten met sushi


Er zijn vele soorten sushi's. Een maki sushi vul je met een blad zeewier en rijst. Bedek alles met zeevruchten, groenten en reepjes omelet. Bij een Fukusa sushi wikkel je de rijst in een flinterdun omeletje. Je kan een sushi ook frituren (Inari sushi). Een Nigri sushi serveert men in sushibars, en is de meest eenvoudige sushi. Maak bolletjes van sushirijst en bedek ze met één soort witte zeevis, zeevruchten en groenten. Oshi sushi's zijn geperste hapjes van vis, rijst en zout, en voor een Temaki draai je puntzakjes van zeewier, die je vult met rijst, vis en groenten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…