Goedkope koelkasten verbruiken méér energie

Een koelkast is een van die huishoudapparaten die onmisbaar is in ieder gezin. Hoe zou je voedingsmiddelen kunnen bewaren zonder koelkast? Ben je om een of andere reden aan een nieuwe koelkast toe, dan is goede informatie onontbeerlijk, want het gamma koelkasten erg uitgebreid. Niet verwonderlijk, want de laatste jaren ondergingen koelkasten een opmerkelijke evolutie. Ze werden vooral energiezuiniger, en dat valt alleen maar toe te juichen. Koelkasten zijn er in verschillende systemen, afmetingen en capaciteit. Met wat moet je dan rekening houden om een geschikte koelkast te kiezen? Zijn duurdere koelkasten ook beter, en hoe duur of hoe goedkoop zijn de huidige koelkasten dan wel?


De laatste jaren werden vele inspanningen geleverd om onze huishoudapparaten zo energiezuinig mogelijk te maken, zéker ook koelkasten. Dat was broodnodig, want tot dan waren koelkasten échte energieverslinders. Dé absolute doorbraak van energiezuinige koelkasten kwam er met de invoering van het energielabel. Elke koelkast kreeg zo'n label opgekleefd, zodat we meer en meer gingen nadenken over energiezuinige huishoudtoestellen én koelkasten. Dat energielabel gaat van  A++ , dat staat voor de meest energiezuinige koelkast tot G, de koelkast met het grootste energieverbruik. Er zijn koelkasten op de markt met het A- label, die op jaarbasis voor amper 36 euro energie verbruiken en het kan nog beter. Hoe meer  +  tekens achter de A volgen? hoe minder energie je koelkast verbruikt.Koelkasten met een hoog energieverbruik zijn doorgaans het goedkoopst, maar dat zal je later zuur opbreken wanneer je de energiefactuur in je brievenbus krijgt. Investeer daarom iets méér in kwaliteit en energiezuinigheid, dat zal je vlug terug verdienen met een lager energiefactuur.

Hoe kiezen we het juiste model koelkast?


Welk model koelkast past het best bij je woon- en gezinssituatie? Het tafelmodel is de kleinste soort koelkast, en geschikt voor gebruik in je caravan of voor alleenstaanden. De netto capaciteit van dit schommelt tussen 120 en 140 liter. Een groter gezin bestaande uit vier of vijf personen, heeft uiteraard nood aan een grotere koelkast. Dan is een kastmodel met een gemiddelde capaciteit van 250 liter een noodzaak. De grootste koelkast is de flink uit de kluiten gewassen en meestal glimmende Amerikaanse koelkast met twee deuren, maar dan moet je wél rekening houden met een prijskaartje van 1000 euro en zelfs (véél) meer. Wil je een volledig vrijstaande koelkast, of wens je deze in te bouwen in je keukenblok, zodat je toekomstige koelkast perfect bij je keuken past?

Koelen en/of vriezen?

Heb je voldoende aan een koelkast die enkel kan koelen, of verkies je een koel/vriescombinatie? Zo heb je meteen twee toestellen in één. Dat spaart  niet alleen geld in, maar een combinatie van koelen en vriezen is uiteraard ook plaatsbesparend.

Kwaliteitsverschil tussen een dure en goedkope koelkast

Koelkasten zijn er in alle prijsklasse. Bij de keuze van je koelkast hou je uiteraard rekening met je budget. Investeer beter in een duurdere en energiezuinige koelkast, dan in een trendy exemplaar. Goedkopere koelkasten hebben meestal veel meer energie nodig om hun werk te doen dan duurdere. Hun meerkost heb je vlug teruggewonnen, dankzij hun lager energieverbruik. Prijskaartjes van koelkasten variëren van amper honderd tot meer dan duizend euro voor een extra large Amerikaanse koelkast. Je keuze hangt niet alleen van zijn verbruik, maar ook van zijn capaciteit af. Om een beeld te krijgen van goedkope, maar toch degelijk koelkasten, geven we enkele richtprijzen:
  • Zanussi ZRX 307 W: barmodel met rechtsdraaiende deur, een koelcapaciteit van 62 en een vriesvak van vijf liter, vanaf 142 euro.
  • Ignis TWI 154: een koelkast met een koelcapaciteit van 108 en een vriesvak van veertien liter. Dit toestel behoort tot de energiezuinigere A- klasse, en verbruikt amper 36 euro per jaar, vanaf 178 euro.
  • Siemens KT 14 RU 21: draagt het energiezuinige A- label, en is uitgerust met een automatisch ontdooisysteem, koelcapaciteit van 142 liter, vanaf 198 euro.
  • Zanussi ZRA627 CW: kast met een koelcapaciteit van 236 liter, en met een optimale isolatie voor een laag energieverbruik, vanaf 225 euro.

Reacties