Doorgaan naar hoofdcontent

Goedkope koelkasten verbruiken méér energie

Een koelkast is een van die huishoudapparaten die onmisbaar is in ieder gezin. Hoe zou je voedingsmiddelen kunnen bewaren zonder koelkast? Ben je om een of andere reden aan een nieuwe koelkast toe, dan is goede informatie onontbeerlijk, want het gamma koelkasten erg uitgebreid. Niet verwonderlijk, want de laatste jaren ondergingen koelkasten een opmerkelijke evolutie. Ze werden vooral energiezuiniger, en dat valt alleen maar toe te juichen. Koelkasten zijn er in verschillende systemen, afmetingen en capaciteit. Met wat moet je dan rekening houden om een geschikte koelkast te kiezen? Zijn duurdere koelkasten ook beter, en hoe duur of hoe goedkoop zijn de huidige koelkasten dan wel?


De laatste jaren werden vele inspanningen geleverd om onze huishoudapparaten zo energiezuinig mogelijk te maken, zéker ook koelkasten. Dat was broodnodig, want tot dan waren koelkasten échte energieverslinders. Dé absolute doorbraak van energiezuinige koelkasten kwam er met de invoering van het energielabel. Elke koelkast kreeg zo'n label opgekleefd, zodat we meer en meer gingen nadenken over energiezuinige huishoudtoestellen én koelkasten. Dat energielabel gaat van  A++ , dat staat voor de meest energiezuinige koelkast tot G, de koelkast met het grootste energieverbruik. Er zijn koelkasten op de markt met het A- label, die op jaarbasis voor amper 36 euro energie verbruiken en het kan nog beter. Hoe meer  +  tekens achter de A volgen? hoe minder energie je koelkast verbruikt.Koelkasten met een hoog energieverbruik zijn doorgaans het goedkoopst, maar dat zal je later zuur opbreken wanneer je de energiefactuur in je brievenbus krijgt. Investeer daarom iets méér in kwaliteit en energiezuinigheid, dat zal je vlug terug verdienen met een lager energiefactuur.

Hoe kiezen we het juiste model koelkast?


Welk model koelkast past het best bij je woon- en gezinssituatie? Het tafelmodel is de kleinste soort koelkast, en geschikt voor gebruik in je caravan of voor alleenstaanden. De netto capaciteit van dit schommelt tussen 120 en 140 liter. Een groter gezin bestaande uit vier of vijf personen, heeft uiteraard nood aan een grotere koelkast. Dan is een kastmodel met een gemiddelde capaciteit van 250 liter een noodzaak. De grootste koelkast is de flink uit de kluiten gewassen en meestal glimmende Amerikaanse koelkast met twee deuren, maar dan moet je wél rekening houden met een prijskaartje van 1000 euro en zelfs (véél) meer. Wil je een volledig vrijstaande koelkast, of wens je deze in te bouwen in je keukenblok, zodat je toekomstige koelkast perfect bij je keuken past?

Koelen en/of vriezen?

Heb je voldoende aan een koelkast die enkel kan koelen, of verkies je een koel/vriescombinatie? Zo heb je meteen twee toestellen in één. Dat spaart  niet alleen geld in, maar een combinatie van koelen en vriezen is uiteraard ook plaatsbesparend.

Kwaliteitsverschil tussen een dure en goedkope koelkast

Koelkasten zijn er in alle prijsklasse. Bij de keuze van je koelkast hou je uiteraard rekening met je budget. Investeer beter in een duurdere en energiezuinige koelkast, dan in een trendy exemplaar. Goedkopere koelkasten hebben meestal veel meer energie nodig om hun werk te doen dan duurdere. Hun meerkost heb je vlug teruggewonnen, dankzij hun lager energieverbruik. Prijskaartjes van koelkasten variëren van amper honderd tot meer dan duizend euro voor een extra large Amerikaanse koelkast. Je keuze hangt niet alleen van zijn verbruik, maar ook van zijn capaciteit af. Om een beeld te krijgen van goedkope, maar toch degelijk koelkasten, geven we enkele richtprijzen:
  • Zanussi ZRX 307 W: barmodel met rechtsdraaiende deur, een koelcapaciteit van 62 en een vriesvak van vijf liter, vanaf 142 euro.
  • Ignis TWI 154: een koelkast met een koelcapaciteit van 108 en een vriesvak van veertien liter. Dit toestel behoort tot de energiezuinigere A- klasse, en verbruikt amper 36 euro per jaar, vanaf 178 euro.
  • Siemens KT 14 RU 21: draagt het energiezuinige A- label, en is uitgerust met een automatisch ontdooisysteem, koelcapaciteit van 142 liter, vanaf 198 euro.
  • Zanussi ZRA627 CW: kast met een koelcapaciteit van 236 liter, en met een optimale isolatie voor een laag energieverbruik, vanaf 225 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…