Flatscreen tv kopen: kijk je lcd, plasma of full hd?

Ben je aan een nieuw televisietoestel toe, dan is het verre van eenvoudig de juiste keuze te maken. Het aanbod is enorm en evolueert voortdurend. Om de haverklap komen er nieuwe systemen en extra mogelijkheden op de markt. Flatscreen tv's zijn erg populair, maar binnen dit segment heb je nog eens de keuze tussen een plasma tv of een lcd tv. En wordt het een HD- toestel of ga je meteen voor een full HD- option? Je uiteindelijke keuze hangt grotendeels af van datgene wat je van je toekomstig televisietoestel verwacht. Waar moet je dan op letten om de juiste keuze te maken?

 

Om je keuze te vergemakkelen, stel je bij voorkeur je budget vast dat je aan je nieuwe tv wil en kan spenderen. De laatste jaren ging de prijs van zowel plasma als lcd- flatscreentelevisies fors naar beneden. De prijs van een tv hangt in grote mate af van de afmetingen van zijn beeldscherm. Kies je een groot 50 inch scherm, dan moet je rekening houden met een uitgave van gemiddeld 1000 euro. Een goede plasma of lcd- flatscreentelevisie van 42 inch heb je echter al voor gemiddeld 500 euro. Dat zijn standaard toestellen, zonder veel toeters en bellen. Zoek je het eerder in de hogere prijsklasse van 1000 tot 1500 euro, dan heb je al een 3D- toestel van 42 inch. De topklasse, uitgerust met alle mogelijke opties, zit boven de 1500 euro.


LCD flatscreen tv degelijk én goedkoop

LCD- flatscreen televisies geraken stilaan maar zéker verouderd. Dat heeft ook zijn voordelen. LCD- tv's waren  nooit zo goedkoop, en het blijven degelijke toestellen. Ben je niet iemand die steeds de laatste snufjes wenst, dan moet je de aankoop van zo'n LCD flatscreen beslist overwegen. Bij de productie van LCD tv's wordt gebruik gemaakt van vloeibare kristallen. Deze kristallen reageren op stroom, en bevinden zich tussen twee lagen glas. Voor de verlichting koos voor de goedkoopste oplossing, nl. een variant van de klassieke buislamp. Dat zorgt alvast voor enkele vervelende ongemakken. Zo kunnen ze bij zwarte beelden nooit in hun geheel uitgeschakeld worden, en hun kijkhoek is eerder beperkt. Hou er eveneens rekening mee dat een plasma- flatscreentelevisie zéker niet het energiezuinigste toestel is.

Plasma flatscreen voor beter beeld

Een plasmascherm, is in tegenstelling met zijn voorganger, opgebouwd uit duizenden mini TL- buisjes. Dankzij deze techniek, én een chemische reactie (plasma), wordt het beeld doorgegeven. Deze lampjes schijnen harder dan bij een LCD- tv. Op die manier bied een plasma- televisie je meer contrast en veel heldere kleuren. Ze hebben ook een grotere kijkhoek, én een veel duidelijker beeld.


Wordt het HD of meteen full- HD?

De jongste generatie televisietoestellen blinken uit door hun groter aantal beeldschermpuntjes, pixels in het vakjargon. Daardoor bieden alle televisietoestellen nu een veel duidelijker beeld. Full- HD flatscreens geven je de hoogste beeldresolutie, en zijn dan ook hét neusje van de zalm. Zeker wanneer je weet dat HD-toestellen amper over de helft van het aantal pixels beschikken.  
 

Televisie (300x250)

Reacties