Doorgaan naar hoofdcontent

Energielabel bepaald mee huurprijs van alle woningen

Je besloot als eigenaar je woning te verhuren, en je wist weinig of niets af van het bestaan van het energielabel af? Om achteraf problemen te vermijden, breng, je dit best zo vlug mogelijk in orde. Het energielabel is niet alleen verplicht maar kan, zowel voor verhuurder als huurder, vele voordelen opleveren. Het werd recent ingevoerd, en verhuurders moeten zo'n energielabel aanvragen. Deze is immers verplicht een kopie van zijn energiecertificaat aan zijn toekomstige huurders te bezorgen. Het energiecertificaat zegt alles over de energievriendelijkheid van een woning. Het is uiteindelijk de bedoeling de maximum huurprijs te koppelen aan het energieverbruik van de woning. Voortaan heeft iedere verhuurder er dus alle belang bij zijn woning extra te isoleren. Die investering wordt op termijn terugbetaald door de hogere huurprijs.


Het energielabel is voorlopig nog niet voor voor alle woningen verplicht. Woningen met een huurovereenkomst die voor 2008 werd afgesloten, en waarvoor toen geen energielabel werd afgeleverd, moeten voorlopig over geen energielabel beschikken. Dat energiecertificaat is evenmin van toepassing op huurwoningen met een geliberaliseerde huurprijs. Het energiezuinig bewijs van een woning wordt in alle landen van de Europese gemeenschap verplicht ingevoerd. Daarmee gaat Europa de strijd aan tegen de opwarming van de aarde, én wil het daarmee onze kostbare energiebronnen voor de toekomst veilig stellen. Het energielabel is het resultaat van een technische controle, en  speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van de huurprijs én de verkoopsvoorwaarden van vastgoed.

Wat is de energetische waarde van je woning?


Het energieprestatiecertificaat geeft de energetische waarde van je woning weer. Daarvoor wordt de isolatiewaarden van zowel muren en daken, als van ramen en deuren en van het warme water als basis genomen. Zowel verkopers als verhuurders kunnen met hun energielabel, de waarden van hun vastgoed extra in de verf zetten.

Huurprijs mede afhankelijk van energielabel


Het energielabel kan gevolgen hebben voor zowel de verkoop- als de huurprijs van je woning. De maximale huurprijs kan veranderen bij alle huurwoningen die over een energielabel beschikken én voor die zonder energielabel waarvan de huurovereenkomst vanaf 2008 werd afgesloten. Dat heeft dus vooral belangrijke gevolgen voor verhuurders van energieverslindende woningen. De zullen de huurprijs van hun energie- onvriendelijke  woningen met bijvoorbeeld een energielabel G zien dalen. Daalt de maximum huurprijs als gevolg van een slecht scorend energielabel, dan wordt de huidige huurprijs bevroren tot 2014. Bij huurovereenkomsten vanaf 1 juli  zal de huurprijs wél worden verlaagd.


Energielabel bepalend

Vanaf 2014 speelt het energielabel een belangrijke rol bij het vaststellen van de huurprijs van alle woningen. Vanaf dan kan een té hoge huurprijs in verhouding tot de energievriendelijkheid van de betrokken woning aanleiding geven tot een verlaging van de huurprijs. Dan speelt de datum van de huurovereenkomst geen enkele rol meer.

Kost van een energielabel?


Het afleveren van een energielabel is niet gratis. Er zijn verschillende, door de overheid officiël erkende instanties die zo'n energiecertificaten opstellen. De kostprijs ervan varieert van bedrijf tot bedrijf en van het type woning:
  • Richtprijs studio: vanaf 100 euro.
  • Richtprijs appartement: vanaf 110 euro.
  • Richtprijs rijwoning: vanaf 130 euro.
  • Richtprijs half open bebouwing: vanaf 155 euro.
  • Richtprijs open bebouwing: vanaf 205 euro.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…