Energielabel bepaald mee huurprijs van alle woningen

Je besloot als eigenaar je woning te verhuren, en je wist weinig of niets af van het bestaan van het energielabel af? Om achteraf problemen te vermijden, breng, je dit best zo vlug mogelijk in orde. Het energielabel is niet alleen verplicht maar kan, zowel voor verhuurder als huurder, vele voordelen opleveren. Het werd recent ingevoerd, en verhuurders moeten zo'n energielabel aanvragen. Deze is immers verplicht een kopie van zijn energiecertificaat aan zijn toekomstige huurders te bezorgen. Het energiecertificaat zegt alles over de energievriendelijkheid van een woning. Het is uiteindelijk de bedoeling de maximum huurprijs te koppelen aan het energieverbruik van de woning. Voortaan heeft iedere verhuurder er dus alle belang bij zijn woning extra te isoleren. Die investering wordt op termijn terugbetaald door de hogere huurprijs.


Het energielabel is voorlopig nog niet voor voor alle woningen verplicht. Woningen met een huurovereenkomst die voor 2008 werd afgesloten, en waarvoor toen geen energielabel werd afgeleverd, moeten voorlopig over geen energielabel beschikken. Dat energiecertificaat is evenmin van toepassing op huurwoningen met een geliberaliseerde huurprijs. Het energiezuinig bewijs van een woning wordt in alle landen van de Europese gemeenschap verplicht ingevoerd. Daarmee gaat Europa de strijd aan tegen de opwarming van de aarde, én wil het daarmee onze kostbare energiebronnen voor de toekomst veilig stellen. Het energielabel is het resultaat van een technische controle, en  speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van de huurprijs én de verkoopsvoorwaarden van vastgoed.

Wat is de energetische waarde van je woning?


Het energieprestatiecertificaat geeft de energetische waarde van je woning weer. Daarvoor wordt de isolatiewaarden van zowel muren en daken, als van ramen en deuren en van het warme water als basis genomen. Zowel verkopers als verhuurders kunnen met hun energielabel, de waarden van hun vastgoed extra in de verf zetten.

Huurprijs mede afhankelijk van energielabel


Het energielabel kan gevolgen hebben voor zowel de verkoop- als de huurprijs van je woning. De maximale huurprijs kan veranderen bij alle huurwoningen die over een energielabel beschikken én voor die zonder energielabel waarvan de huurovereenkomst vanaf 2008 werd afgesloten. Dat heeft dus vooral belangrijke gevolgen voor verhuurders van energieverslindende woningen. De zullen de huurprijs van hun energie- onvriendelijke  woningen met bijvoorbeeld een energielabel G zien dalen. Daalt de maximum huurprijs als gevolg van een slecht scorend energielabel, dan wordt de huidige huurprijs bevroren tot 2014. Bij huurovereenkomsten vanaf 1 juli  zal de huurprijs wél worden verlaagd.


Energielabel bepalend

Vanaf 2014 speelt het energielabel een belangrijke rol bij het vaststellen van de huurprijs van alle woningen. Vanaf dan kan een té hoge huurprijs in verhouding tot de energievriendelijkheid van de betrokken woning aanleiding geven tot een verlaging van de huurprijs. Dan speelt de datum van de huurovereenkomst geen enkele rol meer.

Kost van een energielabel?


Het afleveren van een energielabel is niet gratis. Er zijn verschillende, door de overheid officiël erkende instanties die zo'n energiecertificaten opstellen. De kostprijs ervan varieert van bedrijf tot bedrijf en van het type woning:
  • Richtprijs studio: vanaf 100 euro.
  • Richtprijs appartement: vanaf 110 euro.
  • Richtprijs rijwoning: vanaf 130 euro.
  • Richtprijs half open bebouwing: vanaf 155 euro.
  • Richtprijs open bebouwing: vanaf 205 euro.

Reacties