Beste prijzen graszoden: grasmatten of kunstgras

Zowel het voor- als het najaar is de meest geschikte periode om een nieuw gazontapijt aan te leggen. Had je enkele maanden geleden niet voldoende tijd om deze karwei te klaren, dan kan je dat dus nog altijd de komende weken doen.  Zo kan je reeds vroeg in het voorjaar genieten van een fleurig groene gazon. In plaats van je gazon te zaaien, heb je de keuze tussen grasmatten of  kunstgras. Op wat moet je letten bij de aanleg ervan en, misschien wel het belangrijkste: wat zijn de beste prijzen voor graszoden of grasmatten en kunstgras? 


Het gebruik van graszoden of grasmatten wordt steeds populairder. Niet zo verwonderlijk, want dit biedt je vele voordelen. Het meest belangrijke daarbij is wellicht dat je op deze manier zo min mogelijk tijd verliest. Onmiddellijk na de aanleg van je grasmatten, mag je immers al op het gazon. Je moet de eerste weken nochtans het intensief gebruik van je grasmatten zoveel mogelijk vermijden, dat zorgt voor een dicht grastapijt. Met zo'n dichte grasmat krijgen mos en onkruid geen schijn van kans. Het onderhoud van je grasmatten wordt ze tot een minimum beperkt, waardoor je maximaal van je groene grasveld kan genieten.


Beperkte keuze grassoorten


 
Bij het gebruik van graszoden of grasmatten, heb je de keuze uit slechts enkele grassoorten. Struisgras is veruit de meest gebruikte grassoort voor bij grasmatten. Het is een van nature opvallend stevige grasoort, dat zelfs groeit in een zure ondergrond. Het is een grassoort met een hoge dichtheidsgraad dat je zelfs op de zonnigste en droogste plaatsen kan gebruiken. Struisgras behoudt veel langer zijn diepgroene kleur, waardoor het vooral gebruikt wordt bij de aanleg van siergazons.

Gevoelig voor allerlei ziektes

Een van de sterkste grassoorten is ongetwijfeld Engels raaigras, dat van nature uit ook in Nederland groeit. Deze sterke grassoort is uitstekend geschikt voor terreinen met een intens gebruik. Engels raaigras is bestand tegen felle warmte en droogte, en is winterhard. Het is echter erg gevoelig voor allerlei ziektes als kroonroest en voetrot. Engels raaigras houdt niet van overvloedige regenval, en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de aanleg van sport- en speelterreinen.


Gras voor alle terreinen


Veldbeemgras is geschikt voor alle terreinen en bestand tegen intensief gebruik. Je kan het probleemloos gebruiken op droge (zand) gronden. Veldbeemgras is wel bijzonder gevoelig voor bladvlekkenziekte, meeldauw, strepen- en vlekkenroest.


 
Gras voor arme zand-  en kleigronden 


 
Arme zandgronden en vochtige kleigronden vormen voor de meeste grassoorten onoverkomelijke problemen. Dat is zeker niet het geval met roodzwenkgras, dat op beide grondsoorten groeit. Deze stevige en robuuste grassoort mag je zeker niet combineren met struisgras, dat door dit roodzwenkgras binnen de kortste keren overwoekerd wordt. Roodzwenkgras kan je ook kiezen voor schaduwrijke plaatsen, en is vooral geschikt voor de aanleg van siergazon.


Grasmatten geregeld sproeien, ook bij zonnig weer


Je rolt bij voorkeur je grasmatten uit langs hun rechterkant, en je legt ze zo strak mogelijk tegen mekaar. Druk de naden extra goed aan zodat ze ook daar sterke en gezonde wortels kunnen vormen. Breng aan de randen extra potgrond aan, om uitdroging te voorkomen. Graszoden mogen in geen geval uitdrogen. Druk de graszoden zo goed mogelijk tegen de bodem, en hou ze goed vochtig. Wacht niet met sproeien tot de zon helemaal verdwenen is, sproei je grasmatten minstens driemaal per dag. 


Grasmatten nooit korter maaien dan zes centimeter


Na zes weken mag je gazonmatten een eerste keer maaien. De meest geschikte maaihoogte hangt vooral af van de gekozen grassoort. Een maaihoogte van een zestal centimeter heeft de voorkeur, siergras maai je tot op een hoogte van drie centimeter, speelgazon tot op vier centimeter.


Kunstgras steeds populairder 


Je kan uiteraard ook kiezen voor kunstgras, dat steeds populairder wordt. Niet alleen om zijn onderhoudsvriendelijkheid, maar omdat het nauwelijks van gezaaid gazon of grasmatten is te onderscheiden. Wil je maximaal van je tuin genieten, overweeg dan zeker het gebruik van kunstgras. Dat is niet alleen bestand tegen alle weersomstandigheden, maar vraagt ook geen onderhoud.


Reacties