Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kies je een goede wasmachine


Een wasmachine is onmisbaar in ieder gezin, zeker mét kinderen. Dat beseffen we pas wanneer onze wasmachine het begeeft. Een goede wasmachine is een belangrijke investering. Factoren waarmee we bij onze keuze zéker rekening moeten houden zijn ongetwijfeld zijn waskracht, zijn droogefficiëntie, vulgewicht én het prijskaartje. Aan welke eisen moet een goede wasmachine voldoen, en welk prijskaartje hangt er aan vast?

De eisen waar jouw wasmachine moet aan voldoen, hangen hoofdzakelijk van jouw gezinssituatie en  beschikbaar budget af. We hebben daarbij de keuze tussen een boven- of een voorlader. Andere factoren die belangrijk zijn bij de aankoop van een wasmachine zijn het wasresultaat, het energieverbruik, en zijn droogresultaat.

Bovenladers voor mensen met plaatsgebrek


Kamp je met plaatsgebrek, dan is een bovenlader het meest geschikt. Een bovenlader is minder breed én gebruiksvriendelijk, want erg handig voor het in- en uitladen van jouw wasgoed. Een voorlader is daarentegen minder gulzig met zijn waterverbruik. Boven onze voorlader kunnen we eventueel onze droogkast plaatsen. Wat het uiteindelijk wordt, hangt van vooral van jouw gezinssituatie af. Naast deze voor- en bovenladers kunnen we onze wasmachine ook laten inbouwen in het front van onze keuken. Sommige voorladers beschikken over een waslade, erg handig voor het opbergen van jouw wasproducten. Hou er zéker rekening mee dat een wasmachine met waslade gemiddeld zo’n 30 centimeter breder is dan  de klassieke wasmachines. Dat is wél erg handig bij het in- en uitladen van het wasgoed.
 

Wasresultaat bepaald jouw keuze


Bij het kiezen van een goede wasmachine is het wasresultaat erg belang. Dit wasvermogen wordt aangegeven met de letters A tot en met G, en wordt weergegeven op het energielabel. Klasse A staat voor het beste en G voor het slechtste wasresultaat. Veruit de meeste wasmachines behoren tot klasse  A. Wasmachines vanaf energielabel C zijn bij ons zelfs niet meer beschikbaar.

 

Kies een energiezuinige wasmachine


Producenten van  wasmachine brengen steeds energiezuinigere toestellen op de markt. Die energiezuinigheid wordt weergegeven met dezelfde letters als het wasresultaat. Energieklasse AA++ is het zuinigst en verbruikt tien procent minder aan energie dan de A+ klasse en zelfs 20 procent minder dan de A- klasse. Vormt de prijs geen hinderpaal, investeer dan iets meer in een energiezuinige wasmachine. Zijn meerkost verdien je vlug terug .
 

Droogresultaat even belangrijk


 Jouw wasgoed moet niet alleen proper, maar tegelijk ook zo droog mogelijk uit jouw wasmachine komen. Het droogresultaat van jouw wasmachine hangt af van het aantal toeren van het toestel. Hoe hoger het toerental, hoe beter het droogresultaat. Een wasmachine met een goed droogresultaat beperkt het gebruik van de droogkast, een échte energievreter. Kies daarom voor een wasmachine met minstens 1200 toeren. Het is ook handig dat je het toerental van jouw wasmachine kunt aanpassen aan het materiaal van jouw wasgoed.
 

Extra kooptips voor een goede wasmachine


  • Motor: deze zorgt voor de centrifugekracht.
  • Beladingsherkenning: wasmachines van de jongste generatie meten zowel hun belading als hun bevuilingsgraad en de hoeveelheid schuim. Deze machines regelen zelfs het aantal spoelbeurten en het juiste waterverbruik. Deze slimme wasmachines regelen zelfs de gelijkmatige belading van het toestel.
  • Trommelinhoud: de meeste wasmachines hebben een vulcapaciteit van zes of zeven kilo.
  • Stoomprogramma: steeds meer wasmachines zijn uitgerust met een stoomprogramma. Ze reinigen grondiger en beschadigen minder jouw wasgoed.
  • Was- en droogcombinaties: wasmachine en droogkast in één, bespaart ons heel wat  plaats.
  • Bosch WAE 32360 FG:  droogefficiëntie A en een vulcapaciteit zes kilo, kostprijs 459 euro.
  • AEG Electrolux Lavamat 75475FL: droogefficiëntie A, vulgewicht 7 kilo, kostprijs 629 euro.
  • Miele W5825: droogefficiëntie A, vulcapaciteit 7 kilo, kostprijs 1379 euro.
 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…