Werking en toekomst van onze elektrische auto

 
De auto- industrie is er klaar voor, maar toch zal de massaproductie van elektrische auto's ongetwijfeld nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Een schrijnend tekort aan oplaadpalen is de oorzaak van deze vertraging. Elektrische auto’s bieden ons nochtans vele voordelen, vooral dan op het vlak van ons leefmilieu. Hoe zit zo'n elektrische wagen in  mekaar en, nog belangrijker, hoe werkt een elektrische auto precies? Hoe ziet de toekomst er uit?Een elektrische auto zit eigenlijk erg simpel in mekaar. Door de afwezigheid van een versnellingsbak, is een elektrische wagen onderhoudsvriendelijk. Daar houdt het niet bij op. Een elektrische auto zorgt voor weinig of geen schadelijke uitstoot, is functioneert opvallend geluidsarm, en dus opvallend milieuvriendelijk. Omdat een elektrische wagen zo goed als geruisloos werkt, komt er bij zijn assemblage weinig of geen isolatie aan te pas.

Elektrische auto op Li- ion batterij


De klassieke bezine- of dieselmotor werd bij een elektrische auto vervangen door een elektrische motor. De milieuvriendelijke elektrische wagen haalt zijn noodzakelijke energie uit een batterij. Deze worden gelijkmatig over het chassis geplaatst. Elektrische wagens maken uitsluitend gebruik van li-ion batterijen. Dat zijn uitzonderlijke lichtgewichten. Niettemin maar leveren ze opvallend veel energie.


Actieradius zakke punt elektrische auto


Toch ligt het zwakke punt van de huidige elektrische auto’s bij zijn batterij. Een doornee elektrische wagen brengt ons met een volle batterij gemiddeld tweehonderd kilometer ver. De duurste exemplaren zijn uitgerust met een Li- ion batterij die pas na vierhonderd kilometer aan een oplaadbeurt toe is.

Elektrische motor met grootse prestaties


 Naast de batterijen, is de elektrische motor het belangrijkste onderdeel van onze elektrische auto. Tussen de batterij en deze motor staat een stroomomzetter, die de stroom op het gepaste niveau moet brengen.  Moesten de prestaties van elektrische motoren tot voor kort duidelijk onderdoen voor die van benzine- en dielselmotoren, dan is dat nu verleden tijd. Nu al zijn elektrische wagens in staat klassieke auto het nakijken te geven. Wat anders gezegd van elektrische wagens die amper vier seconden nodig hebben om vanuit stilstand een snelheid van honderd kilometer te halen?

 

Toekomst van de elektrische auto


 Zijn er vandaag nauwelijks elektrische auto’s in het dagelijkse verkeer te bespeuren, dan zijn de constructeurs niettemin al volop bezig met het ontwikkelen van de elektrische wagen van de toekomst. De tijd is niet zo ver meer af dat onze auto’s zullen aangedreven worden door zonnepanelen. Daar wordt druk aan gewerkt, zodat een auto op zonne- energie lang geen fictie meer is, maar bijna pure realiteit.
Reacties