Kwaliteit batterijen voor meer comfort elektrische fiets

Goede batterijen bepalen in belangrijke mate de actieradius én het gebruikscomfort van onze elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten batterijen. Het is dan ook de kunst de meest geschikte batterij voor onze elektrische fiets er uit te kiezen. Alle batterijen hebben hun voor- en nadelen. We moeten al deze voor- en nadelen grondig tegen elkaar af te wegen, voor onze definitieve keuze te maken. Het op de juiste manier opladen van onze fietsbatterij bepaald de levensduur van de batterij.  De manier waarop we deze batterijen opladen verschilt van soort tot soort. Wat is dan uiteindelijk de beste batterij voor onze elektrische fiets?Kiezen we bij de aankoop van onze elektrische fiets voor een goedkopere NIMH batterij, of gaan we voor de grotere mogelijkheden van de meer prijzige Li- ionbatterij? Deze laatste wordt meer en meer gebruikt als energiebron voor de alsmaar populairder wordende elektrische fiets.

NIMH-batterijen

NIMH- batterijen moeten het qua populariteit dus meer en meer afleggen tegen de meer geavanceerde Li- ion technologie. Niet verwonderlijk, want deze NIMH- batterijen zijn erg gevoelig aan temperatuurschommelingen. Bij té hoge temperaturen verliezen ze vlug hun energie, hetgeen hun gebruiksvriendelijkheid beslist niet ten goede komt.

Li- ion batterijen

Li- ion batterijen worden de laatste jaren meer en meer gebruikt als energieleverancier voor onze elektrische fietsen. Ze leveren niet alleen meer energie, ze behouden deze ook opmerkelijk langer. We kunnen ze ook veel vaker opladen, en leveren méér energie in een kortere tijdspanne. Deze Li- ionbatterijen zijn weliswaar een stuk duurder, maar dat maken ze ruimschoots goed door hun langere levensduur. Een derde soort batterijen voor elektrische fietsen zijn de Lithium- polymeer batterijen, met een nog grotere capaciteit. Toch worden deze nog maar bitter weinig gebruikt bij elektrische fietsen.

Opladen batterijen

De manier waarop we de batterijen opladen is van groot belang voor hun levensduur. NIMH batterijen worden bij voorkeur steeds volledig opgeladen. Voor het opladen laten we ze eerst volledig afkoelen. 
Voor een langere levensduur van onze Li- ion batterij moet deze steeds tussen de twintig en tachtig procent van hun capaciteit opgeladen worden. Li- ionbatterijen mogen pas dan opgeladen worden als ze volledig zijn leeg gereden. Deze batterijen zijn duurder, maar het prijsverschil met NIMH- batterijen wordt steeds kleiner. Na hun eerste oplaadbeurt, moeten zowel NIMH als Li- ionbatterijen volledig leeg gereden worden. Als gevolg van zijn vele voordelen is de Li- ionbatterij met voorsprong de meest geschikte batterij voor onze elektrische fiets.

Reacties