Frans leren via internet

De wereld wordt stilaan ons dorp. Talen kennen we dan ook nooit teveel. Toch laat de de talenkennis van onze jongeren dikwijls nog veel te wensen over. Zelfs in een meertalig landje als het onze, heeft slechts een minderheid het Frans, toch onze tweede landstaal, écht onder de knie. Gebrek aan intresse, maar zeker ook tekort aan tijd, liggen aan de basis. Hoe kunnen we op de minst tijdrovende manier onze talenkennis in het algemeen, en het Frans in het bijzonder bijschaven? Hoe Frans leren via internet?


Nu steeds meer Europese grenzen verdwijnen, wordt onze talenkennis alsmaar belangrijker. Toch blijft onze jeugd slechts weinig geïntresseerd in talen, en dan zeker in het Frans. Wat is de aangenaamste en gemakkelijke manier om onze kennis van het Frans te verbeteren? Nu via internet (bijna) alles mogelijk is, is dit misschien wel de meest aangewezen manier om Frans te leren? Kortom, hoe Frans leren via het internet, en wat zijn hier de mogelijkheden?

Frans slechts weinig geliefd bij de jeugd

In een land als het onze, met Frans als tweede landstaal en een hoofdstad waar haast geen Nederlands wordt gesproken, is een grondige kennis van het Frans ongetwijfeld een noodzaak. Toch is vooral in het secundair onderwijs de belangstelling voor Frans ondermaats. Jongeren hebben blijkbaar weinig voeling met onze tweede landstaal.

Internet biedt kansen voor taalonderricht

Nu internet in alle bevolkings- en leeftijdsgroepen goed is ingeburgerd, biedt het internet ons ongetwijfeld uitstekende kansen om ons taalonderricht in het algemeen en het Frans in het bijzonder, op een weinig tijdrovende en eenvoudige manier bij de werken. Via internet hoeven we zelfs het huis niet meer uit om een cursus Frans te volgen, en kan iedereen dit perfect op ons eigen ritme. Internet groeide de laatste jaren uit tot een écht multimediavenster op de wereld, waarin talenkennis steeds nadrukkelijker een vooraanstaande rol speel. Dat maakt van het internet een bijzonder aantrekkelijk en veelbelovend medium voor moderne taalopleidingen, met Frans op kop.

Speciale website

Om de kennis van onze tweede landstaal op te krikken, werd vanuit de Academische Lerarenopleiding Romaanse Talen van de Katholieke Universiteit Leuven een gloednieuwe website ontwikkeld, waarmee men een kritisch overzicht biedt van al het beschikbare materiaal dat men op internet kan vinden voor het Frans leren via internet. Via hyperlinks kunnen we alle besproken sites rechtstreeks raadplegen. Met deze nieuwe website, http://www.arts.kuleuven.ac.be/weboscoop zijn we in staat gratis en via de eenvoudigste weg Frans te leren. Op internet zijn er naast deze site, nog heel wat gespecialiseerde sites te vinden waarmee we zelfs gratis, of tegen betaling, Frans kunnen leren. Frans leren via internet? Perfect mogelijk!

Reacties