Doorgaan naar hoofdcontent

Zo kiezen we een verkeersveilige fietskar

Ben je van plan een fietskar te kopen om je kinderen te vervoeren? Deze fietskarren verschijnen meer en meer in het straatbeeld, maar zijn ze ook veilig? Wat is een goede fietskar, en aan welke eisen met zo'n verkeersveilige fietskar voldoen? Sommige automobilistenverenigingen stellen de veiligheid van deze fietskarren alvast in vraag, maar voor de fietsersbond is er niets aan de hand. Voor wie een kwalitatieve fietskar koopt, stelt zich geen enkel probleem.

Fietsen met een fietskar achter zich is niet zo simpel. Na een tijdje kunnen we ons probleemloos in het verkeer wagen, en dan laat zo'n fietskar ons toe onze kinderen op een comfortabele maar vooral veilige manier te vervoeren. In het straatbeeld lijken alle fietskarren sterk op elkaar, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen, zeker op het vlak van de veiligheid. De meest recente fietskarren kunnen we zelfs ombouwen tot een buggy.

Wat zijn de mogelijkheden van een fietskar?

We kunnen ons kind met een fietskar vervoeren vanaf het ogenblik dat het zelfstandig en dus stevig kan zitten. Voor het vervoer van baby's zijn de meeste fietskarren met zogennaamde babyschalen uitgerust. Er zijn ook verschillende combinaties mogelijk. Beschikt onze fietskar over twee volwaardige zitplaatsen, dan kunnen we twee kinderen naast elkaar vervoeren. Met zo'n fietskar kan ook één baby in een babyschaal zitten en het andere kind ernaast, of we kunnen in onze fietskar twee baby's in elk één babyschaal vervoeren. Onze baby kan ook in een autostoeltje veilig mee in een fietskar. In dit geval moet de autostoel wel in het midden van onze fietskar staan, en met veiligheidsgordels worden vastgemaakt. In dit geval kunnen we met onze fietskar slechts één baby vervoeren.

Het meest geschikte materiaal voor een fietskar

Welk is het meest geschikte materiaal voor onze fietskar? Voor de zitting van onze fietskar geven we alleszins de voorkeur aan kunststof. Kunstof is een stevig materiaal, biedt onze kinderen de beste bescherming en is erg duurzaam. Het frame van onze fietskar is bij voorkeur vervaardigt uit aluminium.

Hoe fietskar koppelen aan fiets?

De juiste keuze van koppeling voor het bevestigen van onze fietskar aan onze fiets, laten we over aan de gespecialiseerde fietsenhandelaar. Die kan ons bij onze keuze met raad en daad bijstaan. Naast deze koppeling moet onze fietskar nog over een extra bevestiging aan onze fiets beschikken, dit vanuit veiligheidsstandpunt. Fietskarren kunnen bevestigd worden aan de zadelpen van onze fiets, aan de bagagedrager of ter hoogte van de achteras van de fiets. Deze laatste optie is meest geschikt voor ATB- fietsen of voor een mountainbike, uitgerust met een speciale achtervorkstandaard.

Van fietskar tot buggy

De jongste generatie fietskarren zijn eenvoudig om te vormen tot buggy. In vele gevallen gaat het hier wel om een optie. Het standaardmodel moet dan meestal worden uitgerust met uitbreidingssets. Zo zijn er verschillende uitbreidingssets mogelijk, waardoor we in staat zijn onze baby mee te nemen tijdens een wandeltocht, tijdens nordic walking of zelfs tijdens een winterse wandeling door de sneeuw.

Zorg dat je met je fietskar opvalt in het verkeer

Zorg alvast dat je met je fietskar opvalt in het verkeer. Sommige fietskarren beschikken standaard over verlichting, maar dat is meestal niet het geval. Maak je ook in het donker gebruik van je fietskar, zorgt dan voor de nodige verlichting op batterijen. Voor een goede zichtbaarheid zijn reflectoren belangrijk, en voor overdag is een veiligheidvlaggetje zeker een aanrader.

Extra veiligheidsstips bij besturen van een fietskar

  • Hou er zeker rekening mee dat met een fietskar onze remafstand  opmerkelijk groter wordt.
  • Wees voorzichtig in het bochtenwerk. Een te scherpe bocht kan er oorzaak van zijn dat onze fietskar kantelt.
  • Vervang de standaard van je fiets door een tweepotige standaard, waardoor je fiets steviger op de grond staat.
  • Zorg er voor dat je kind tijdens tochtjes met de fietskar steeds een fietshelm draagt.Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…