Tabak is massamoordenaar: zo geraak je van je verslaving af

Tabak is een massamoordenaar. Roken kost wereldwijd jaarlijks bijna zes miljoen mensenlevens. Verontrustend, zéker wanneer je weet dat de Wereldgezondheidsorganisatie becijferde dat binnen amper negen jaar of in 2020, tabaksgebruik méér doden zal eisen dan bijvoorbeeld aids, tuberculose en alle verkeersongevallen, moorden en zelfmoorden samen. Ben jij één van die rokers die eindelijk van hun nicotineverslaving af wil? Vandaag hebben verstokte rokers vier wetenschappelijk erkende methoden ter beschikking om met roken te stoppen. Maakte jij ook dit goede voornemen? Stoppen met roken doe je niet alleen!

Landgenoten die besloten definitief een punt te zetten achter hun rookverslaving, kunnen steun én hulp zoeken bij Tabakstop, een organisatie die ons met raad en daad helpt bij het stoppen met roken.

Deskundg advies erg belangrijk

Voor verstokte rokers die, koste wat het kost, definitief willen stoppen met roken, is deskundig advies van groot belang. Voor deskundige informatie kunnen rokers altijd rekenen op Tabakstop, maar ook voor gratis coaching per telefoon kan men bij deze organisatie terecht. De ene roker is de andere niet, en daarom verschilt iedere begeleiding van persoon tot persoon. Vooraf worden een aantal telefonische contacten met je persoonlijke adviseur vastgelegd, maar daar hoeft het zéker niet bij te blijven. Op ieder zwak moment kan de afkickende roker op zijn persoonlijke coach terugvallen. Praten over de moeilijkheden en problemen die zich tijdens het afkicken voordoen, is één van de belangrijkste manieren om uiteindelijk tabakvrij door het leven te gaan.

Algemene behandeling beste keuze

Laat één ding duidelijk zijn: ook tegen de nicotineduivel bestaat géén wondermiddel. Toch is ook hier een grondige evolutie merkbaar. Geregeld komen allerlei nieuwe hulpmiddelen op de markt om van het roken defintief af te raken. Ze zijn echter lang niet allemaal wetenschappelijk erkend. Een algemene behandeling van het probleem is volgens verslavingsdeskundigen nog steeds de beste keuze. Stoppen met roken doe je niet alleen, maar uiteindelijk zal je in de eerste plaats je levenpatroon grondig moeten veranderen. Het probleem moet zowel lichamelijk als psychologsich worden aangepakt.

Vier wetenschappelijk erkende afkickmethoden

In ons land zijn er momenteel dus vier wetenschappelijk erkende methoden om van onze nicotineverslaving verlost te raken:
  • Varinecline: Dit wordt in de apotheek verkocht onder de naam Champix. Het werkt in op onze receptoren in onze hersenen. Het stimuleert en blokkeert het genotscentrum in onze hersenen, verantwoordelijk voor het in stand houden van onze verslaving. Door gebruik van Champix wordt roken een stuk onaangenamer.
  • Nicotinevervangers: Hieronder verstaat men allerlei hulpmiddelen als patches, inhalators, pillen, enz. Deze werken eveneens rechstreeks in op ons genotscentrum in onze hersenen.
  • Anti- depressivum: Dit wordt door de apotheker verkocht onder de naam Zyban. Maakt het genot en de sensatie van het roken minder groot.
  • Gedragstherapie: Tijdens deze therapie wil men onze bestaande levensgewoonten grondig wijzigen, door bijvoorbeeld plaats en tijdstip waarop we meestal roken, te verstoren.
Tabakstop is op werkdagen te bereiken tussen 15 en 19 uur op 0800/111.00

Reacties