Extra ventilatie badkamer voor lagere energiekosten

Regelmatig en efficiënt ventileren van onze woning, zorgt in de eerste plaats voor een lagere energiefactuur. Het gevolg van niet of slecht ventileren, zijn hogere energiekosten en schade aan onze woning door allerlei vochtproblemen. Een slecht geventileerde is woning is ook een ongezonde woning, vooral voor mensen met problemen aan  de  luchtwegen. Een goede ventilatie van onze badkamer is hierbij een noodzaak. Waar moeten wij op letten bij het ventileren van onze badkamer? 


De laatste jaren wordt meer en meer aandacht besteed aan het doeltreffend ventileren van onze woning. Een absolute must, maar het ventileren van de badkamer wordt daarbij meestal over het hoofd gezien. Ten onrechte, want willen we een gezond leefklimaat realiseren in onze woning, dan is het ventileren van onze badkamer even noodzakelijk. Een goed geventileerde badkamer kan ons op termijn heel wat kopzorgen besparen.

Wat is een doeltreffende badkamerventilatie?

Een efficiënt geventileerde badkamer zorgt er in de eerste plaats voor dat vochtige (condens) lucht zo vlug mogelijk wordt afgevoerd. Zo krijgt schadelijke schimmelvorming geen kans. Een schimmelprobleem in de badkamer is nooit op te lossen zonder het doeltreffend ventileren van onze badkamer.

Verschillende mogelijkheden voor een goede badkamerventilatie

We hebben verschillende systemen ter beschikking om onze badkamer efficiënt te ventileren. Een badkamerventilator is er in verschillende uitvoeringen, gaande van de klassieke standaard ventilator over een ventilator uitgerust met een timer en een met een hygrostaat. Een ventilator met een ingebouwde timer ventileert onze badkamer, ook nadat we deze hebben verlaten. Op die manier worden vocht en vreemde geurtjes zo snel mogelijk afgevoerd. We kunnen de timer zelf instellen, meestal tussen vijf en vijftien minuten. Is onze badkamerventilator uitgerust met een hygrometer, dan treedt de ventilator in werking als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde uitstijgt. Onze badkamerventilator blijft in dit geval zijn werk doen, tot de luchtvochtigheid in onze badkamer zijn normaal peil bereikt.

Badkamer aansluiten op centraal ventilatiesysteem

We kunnen onze badkamer uiteraard ook aansluiten op het centraal ventilatiesysteem van onze woning. Met dit systeem beschikt iedere kamer over een aparte afvoerbuis met een ventilatieventiel, dat rechtsreeks in verbindning staat met het centrale ventilatiesysteem. De ventilatie van onze badkamer wordt gerealiseerd door een centrale ventilatiebox, die meestal op zolder wordt geïnstalleerd. Deze ventilatieboxen zijn gebruiksvriendelijk met een draadloze schakelaar te bedienen. Deze schakelaar is meestal uitgerust met een timer, waarmee we de ventilatietijd gemakkelijk kunnen instellen. Zo wordt onze badkamer steeds voldoende en doeltreffend geventileerd.

Badkamerventilatie met behulp van een buisventilator

We kunnen onze badkamer ook ventileren met behulp van een buisventilator. Deze wordt in de luchtafvoerbuis gemonteerd, en is zo onzichtbaar. Een buisventilator is beschikbaar in zowel de standaarduitvoering een met een timer.

Hoe monteren we onze badkamerventilatie?

Bij het aansluiten van onze badkamerventilatie, kunnen we gebruik maken van een extra schakelaar. We kunnen onze badkamerventilatie ook aansluiten op het verlichtingsnet. Dat betekent dat wanneer we het licht in onze badkamer inschakelen, meteen ook onze ventilatie wordt ingeschakeld. Dit systeem heeft als nadeel dat we de badkamerventilator niet afzonderlijk kunnen inschakelen. We installeren onze badkamerventilatie bij voorkeur op een minimum hoogte van 2,25 meter.

Extra ventilatietips voor onze badkamer

  • Maak regelmatig het afzuigsysteem van de badkamer schoon.
  • Laat na iedere douchebeurt de badkamer extra ventileren. Ventileren we niet of onvoldoende, dan blijft de condenslaag hangen, met alle schadelijke gevolgen vandien.
  • Maak je doucheruimte na gebruik steeds droog.
  • Zorg voor een constante ventilatie van badkamer en woning, door de ventilatieroosters steeds open te zetten.
  • Maak voor een doeltreffende werking, deze ventilatieroosters minstens twee keer per jaar schoon. 

Reacties