Doorgaan naar hoofdcontent

Extra ventilatie badkamer voor lagere energiekosten

Regelmatig en efficiënt ventileren van onze woning, zorgt in de eerste plaats voor een lagere energiefactuur. Het gevolg van niet of slecht ventileren, zijn hogere energiekosten en schade aan onze woning door allerlei vochtproblemen. Een slecht geventileerde is woning is ook een ongezonde woning, vooral voor mensen met problemen aan  de  luchtwegen. Een goede ventilatie van onze badkamer is hierbij een noodzaak. Waar moeten wij op letten bij het ventileren van onze badkamer? 


De laatste jaren wordt meer en meer aandacht besteed aan het doeltreffend ventileren van onze woning. Een absolute must, maar het ventileren van de badkamer wordt daarbij meestal over het hoofd gezien. Ten onrechte, want willen we een gezond leefklimaat realiseren in onze woning, dan is het ventileren van onze badkamer even noodzakelijk. Een goed geventileerde badkamer kan ons op termijn heel wat kopzorgen besparen.

Wat is een doeltreffende badkamerventilatie?

Een efficiënt geventileerde badkamer zorgt er in de eerste plaats voor dat vochtige (condens) lucht zo vlug mogelijk wordt afgevoerd. Zo krijgt schadelijke schimmelvorming geen kans. Een schimmelprobleem in de badkamer is nooit op te lossen zonder het doeltreffend ventileren van onze badkamer.

Verschillende mogelijkheden voor een goede badkamerventilatie

We hebben verschillende systemen ter beschikking om onze badkamer efficiënt te ventileren. Een badkamerventilator is er in verschillende uitvoeringen, gaande van de klassieke standaard ventilator over een ventilator uitgerust met een timer en een met een hygrostaat. Een ventilator met een ingebouwde timer ventileert onze badkamer, ook nadat we deze hebben verlaten. Op die manier worden vocht en vreemde geurtjes zo snel mogelijk afgevoerd. We kunnen de timer zelf instellen, meestal tussen vijf en vijftien minuten. Is onze badkamerventilator uitgerust met een hygrometer, dan treedt de ventilator in werking als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde uitstijgt. Onze badkamerventilator blijft in dit geval zijn werk doen, tot de luchtvochtigheid in onze badkamer zijn normaal peil bereikt.

Badkamer aansluiten op centraal ventilatiesysteem

We kunnen onze badkamer uiteraard ook aansluiten op het centraal ventilatiesysteem van onze woning. Met dit systeem beschikt iedere kamer over een aparte afvoerbuis met een ventilatieventiel, dat rechtsreeks in verbindning staat met het centrale ventilatiesysteem. De ventilatie van onze badkamer wordt gerealiseerd door een centrale ventilatiebox, die meestal op zolder wordt geïnstalleerd. Deze ventilatieboxen zijn gebruiksvriendelijk met een draadloze schakelaar te bedienen. Deze schakelaar is meestal uitgerust met een timer, waarmee we de ventilatietijd gemakkelijk kunnen instellen. Zo wordt onze badkamer steeds voldoende en doeltreffend geventileerd.

Badkamerventilatie met behulp van een buisventilator

We kunnen onze badkamer ook ventileren met behulp van een buisventilator. Deze wordt in de luchtafvoerbuis gemonteerd, en is zo onzichtbaar. Een buisventilator is beschikbaar in zowel de standaarduitvoering een met een timer.

Hoe monteren we onze badkamerventilatie?

Bij het aansluiten van onze badkamerventilatie, kunnen we gebruik maken van een extra schakelaar. We kunnen onze badkamerventilatie ook aansluiten op het verlichtingsnet. Dat betekent dat wanneer we het licht in onze badkamer inschakelen, meteen ook onze ventilatie wordt ingeschakeld. Dit systeem heeft als nadeel dat we de badkamerventilator niet afzonderlijk kunnen inschakelen. We installeren onze badkamerventilatie bij voorkeur op een minimum hoogte van 2,25 meter.

Extra ventilatietips voor onze badkamer

  • Maak regelmatig het afzuigsysteem van de badkamer schoon.
  • Laat na iedere douchebeurt de badkamer extra ventileren. Ventileren we niet of onvoldoende, dan blijft de condenslaag hangen, met alle schadelijke gevolgen vandien.
  • Maak je doucheruimte na gebruik steeds droog.
  • Zorg voor een constante ventilatie van badkamer en woning, door de ventilatieroosters steeds open te zetten.
  • Maak voor een doeltreffende werking, deze ventilatieroosters minstens twee keer per jaar schoon. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…