E- reader het boek van de toekomst?

Je wil de sneltrein van de snel evoluerende multimedia niet missen, en je twijfelt tussen de aankoop van een notebook of een E- reader? Volgens velen wordt deze E- reader binnen afzienbare tijd hét boek van de toekomst. Deze E- reader wordt stilaan populairder, maar is in ons land toch nog relatief onbekend. Wat is nu precies een E- reader, en wat zijn de belangrijkste verschillen met een notebook of een iPad? Hoe werkt een E- reader, en op wat moeten we letten bij de aankoop ervan? Wat zijn de voor- en nadelen van dit en, minstens even belangrijk: welk prijskaartje hangt er aan vast?
Met een E- reader zijn we in staat digitatle boeken te lezen. Dat gebeurt op een duidelijk, en dus prettig leesbaar scherm. Dat is ongetwijfeld een van de belangrijke voordelen van een E- reader in vergelijking met een notebook. Het geheugen waarmee de E- reader is uitgerust, is ruimschoots voldoende voor het lezen van honderden boeken. Met behulp van een SD- kaart, slaagt een E- reader er in duizenden boeken op te slaan en te bewaren.

E- reader, een mobiele bibliotheek

Een E- reader is dus min nog meer een mobiele bibliotheek. Voor wie is nu zo'n E- reader bestemd?  Een E- reader is vooral intressant voor zij die veel onderweg zijn, bijzonder graag lezen maar er tegenop zien om met een valies vol boeken van her naar der te sjouwen. Kortom, voor iedereen die niet zonder boek kan, is een E- reader een bijzonder intressant toestel. Nadeel ervan is dan weer dat we alle boeken zelf moeten kopen, boeken uitlenen is er voorlopig nog niet bij.

Verschillende soorten E- readers

E- readers zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, en ook de bediening ervan is verschillend. De meerderheid van deze E- readers hebben een schermdiagonaal van gemiddeld zes inch, waardoor dit toestel handig in de hand ligt. Grotere E- readers beschikken over een schermdiagonaal van elf inch. Net als bij de recente GSM- toestellen, beschikt de jongste generatie E- readers ook over een touchscreen met stylus, anderen werken met de klassieke toetsenbord of een combinatie van beiden.

Een E- reader voor méér leescomfort

Dankzij zijn geavanceerde schermtechniek, biedt de E- reader ons meer leescomfort dan bijvoorbeeld een klassiek computerscherm, zéker in volle zon. E- readers zijn immers uitgerust met een onverlicht kleurenscherm. De meerderheid van deze E- readers beschikken over een 'e- link' scherm. Daardoor oogt het scherm van een E- reader als een blad papier. Zowel teksten als grafieken en afbeeldingen zijn bij een E- reader opgebouwd uit miljoenen zwart- witte stippen met elk een positieve of een negatieve lading. De batterij van onze E- reader wordt pas dan ingeschakeld wanneer deze stippen van kleur veranderen, wanneer we een pagina omslaan of  bij het in- of uitzoomen. Met één volle batterij zijn we in staat maar liefst 8000 pagina's te lezen. Omdat een E- reader niet is uitgerust met een kleurenscherm, leest het veel rustiger dan een klassiek computerscherm, het beeld van de E- reader blijft immers stilstaan. Een boek lezen in het donker via onze E- reader is echter uitgesloten.

E- reader met tal van practische opties

Een E- reader beschikt over tal van practische opties, gaande van het vergroten van de letters tot het opzoeken van teksten. Dit apparaat is zéker een uitkomst voor slechtzienden, maar bij het vergroten van de letters past er uiteraard minder tekst op ons scherm, waardoor we veelvuldiger moeten bladeren.

E- reader met grote groeimarge

De E- reader is een vrij recent apparaat, en heeft dus nog een enorm groeipotentieel. Toch biedt dit toestel nu al vele voordelen tegenover bijvoorbeeld een tabletcomputer of een iPad, die ook vaak als E- reader worden voorgesteld. Beiden beschikken wel over een prachtig kleurenscherm, maar in het daglicht en dan zeker in de volle zon, zijn deze zo goed als onleesbaar. De iPad bezit vandaag veel meer mogelijkheden dan de E- reader, maar met de laatste ontwikkelingen en het steeds populairder worden, zal deze E- reader zijn achterstand vlug goed maken.

Beststellers altijd beschikbaar

Digitale boeken vinden we in de bibliotheek en in webwinklels en zijn meestal, maar zeker niet altijd, goedkoper dan de paparien versies. Lezers van bestsellers komen nu al uitgebreid aan hun trekken. Van de exemplaren uit de top tien der meest gelezen boeken, is  altijd wel en E- bookversie verkrijgbaar. E- books zijn ook voordelig verkrijgbaar op www.manybooks.net, of we kunnen ze downloaden via oneline boekenwinkels.

  • Richtprrijs E- reader: de prijs van een E-reader varieert van 115 tot 499 euro.
  •   

Reacties