Wat kunnen we doen om energiezuinig tv te kijken?

Je televisietoestel is aan vernieuwing toe, en je wil je oud toestel vervangen door de meest energiezuinige tv. Ondanks het feit dat ze met de laatste technologische snufjes zijn uitgerust, zijn de jongste generatie televisietoestellen nog steeds echte grootverbruikers. Televisie kijken kost ons jaarlijks dan ook heel wat aan energie. Hoeveel kost ons televiesietoestel jaarlijks aan energie, en wat kunnen we er zélf aan doen om het energieverbuik van ons televisietoestel zo laag mogelijk te houden?
Voor welk televisietoestel kiezen wanneer je
energiezuinig wil kijken?
Onze nieuwe generatie televisietoestellen worden alsmaar groter, en krijgen meer en meer functies. Heel wat gezinnen bezitten meerdere toestellen, die dan nog vaak de ganse dag aan staan. Daarbij komt nog dat vele apparaten als tv- decorder,  home- cinema en dvd- speler aan ons televisietoestel zijn gekoppeld, hetgeen zijn energieverbruik extra in de hand werkt. Kijken we digitaal of in high defenition (HD), dan jaagt dit ons energieverbruik drastisch de hoogte in. Televisiekijken neemt vandaag dan ook een belangrijk deel van onze energierekening in beslag.

Hoeveel energie verbruikt ons tv- toestel?


Een middenmoter en zuinig 32 inch tv- toestel verbruikt gemiddeld zo'n zeventig watt per uur. Het verbruik bij een ouder type tv- toestel ligt bijna driemaal zo hoog. Het verschil tussen een zuinig televisietoestel en een energievreter bedraagt jaarlijks bijna vijftig euro voor gemiddeld vier uur tv- kijken per dag. Televisietoestellen hebben vandaag een levensduur van gemiddeld tien jaar, of een verschil van bijna vijfhonderd euro tussen een zuinige tv en een energieverspiller.


Hoe groter beelddiagonaal of hoger het verbruik

Bij de nieuwe generatie tv- toestellen kan de beelddiagonaal niet groot genoeg zijn. Maar hoe zit het met het energieverbruik van zo'n toestel? Een groter beeldscherm stelt ons in staat het ganse gebeuren van dichtbij te kunnen mee beleven. Kiezen we voor bioscoopervaring, dan is een groot beelddiagonaal vanzelfsprekend. Een klein beeldscherm maakt tv- kijken afstandelijker, rustiger, en minder overheersend. Het verschil in beelddiagonaal betekent ook een verschil in duurzaamheid en energieverbruik. Verbruikersorganisaties berekenden dat een gemiddeld toestel met een scherm van 26 inch, tussen zeventig en honderd watt per uur verbruikt. Een toestel met een beelddiagonaal van 40 inch, gebruikt tot maar liefst 250 watt per uur. In tien jaar tijd geeft ons dat een besparing van bijna vijfhonderd euro. En dan hadden we het niet eens voor de lagere aankoopprijs van ons kleiner tv- toestel...


Energie besparen met minder helder en scherp beeld


We kunnen extra energie besparen door ons beeld minder helder en scherp af te stellen, en ons toestel en al zijn randapparatuur volledig uit te zetten wanneer we niet kijken, zelfs al is dat maar een half uurtje.


Extra besparingstips voor zuiniger tv- kijken


  • Met een stekkerdoos die beschikt over een aan- en uitknop, kunnen we alle toestellen tegelijk uitschakelen.
  • Kies voor het energiezuinigste toestel, dat doet ons honderden euro's besparen.
  • Koop een toestel met een minder groot beelddiagonaal.
  • Een minder helder en scherp beeld doet besparen.
  • Digitaal tv- kijken is duurder dan analoog kijken.
  • HD- toestellen verbruiken meer stroom.

Reacties