Doorgaan naar hoofdcontent

Wat kunnen we doen om energiezuinig tv te kijken?

Je televisietoestel is aan vernieuwing toe, en je wil je oud toestel vervangen door de meest energiezuinige tv. Ondanks het feit dat ze met de laatste technologische snufjes zijn uitgerust, zijn de jongste generatie televisietoestellen nog steeds echte grootverbruikers. Televisie kijken kost ons jaarlijks dan ook heel wat aan energie. Hoeveel kost ons televiesietoestel jaarlijks aan energie, en wat kunnen we er zélf aan doen om het energieverbuik van ons televisietoestel zo laag mogelijk te houden?
Voor welk televisietoestel kiezen wanneer je
energiezuinig wil kijken?
Onze nieuwe generatie televisietoestellen worden alsmaar groter, en krijgen meer en meer functies. Heel wat gezinnen bezitten meerdere toestellen, die dan nog vaak de ganse dag aan staan. Daarbij komt nog dat vele apparaten als tv- decorder,  home- cinema en dvd- speler aan ons televisietoestel zijn gekoppeld, hetgeen zijn energieverbruik extra in de hand werkt. Kijken we digitaal of in high defenition (HD), dan jaagt dit ons energieverbruik drastisch de hoogte in. Televisiekijken neemt vandaag dan ook een belangrijk deel van onze energierekening in beslag.

Hoeveel energie verbruikt ons tv- toestel?


Een middenmoter en zuinig 32 inch tv- toestel verbruikt gemiddeld zo'n zeventig watt per uur. Het verbruik bij een ouder type tv- toestel ligt bijna driemaal zo hoog. Het verschil tussen een zuinig televisietoestel en een energievreter bedraagt jaarlijks bijna vijftig euro voor gemiddeld vier uur tv- kijken per dag. Televisietoestellen hebben vandaag een levensduur van gemiddeld tien jaar, of een verschil van bijna vijfhonderd euro tussen een zuinige tv en een energieverspiller.


Hoe groter beelddiagonaal of hoger het verbruik

Bij de nieuwe generatie tv- toestellen kan de beelddiagonaal niet groot genoeg zijn. Maar hoe zit het met het energieverbruik van zo'n toestel? Een groter beeldscherm stelt ons in staat het ganse gebeuren van dichtbij te kunnen mee beleven. Kiezen we voor bioscoopervaring, dan is een groot beelddiagonaal vanzelfsprekend. Een klein beeldscherm maakt tv- kijken afstandelijker, rustiger, en minder overheersend. Het verschil in beelddiagonaal betekent ook een verschil in duurzaamheid en energieverbruik. Verbruikersorganisaties berekenden dat een gemiddeld toestel met een scherm van 26 inch, tussen zeventig en honderd watt per uur verbruikt. Een toestel met een beelddiagonaal van 40 inch, gebruikt tot maar liefst 250 watt per uur. In tien jaar tijd geeft ons dat een besparing van bijna vijfhonderd euro. En dan hadden we het niet eens voor de lagere aankoopprijs van ons kleiner tv- toestel...


Energie besparen met minder helder en scherp beeld


We kunnen extra energie besparen door ons beeld minder helder en scherp af te stellen, en ons toestel en al zijn randapparatuur volledig uit te zetten wanneer we niet kijken, zelfs al is dat maar een half uurtje.


Extra besparingstips voor zuiniger tv- kijken


  • Met een stekkerdoos die beschikt over een aan- en uitknop, kunnen we alle toestellen tegelijk uitschakelen.
  • Kies voor het energiezuinigste toestel, dat doet ons honderden euro's besparen.
  • Koop een toestel met een minder groot beelddiagonaal.
  • Een minder helder en scherp beeld doet besparen.
  • Digitaal tv- kijken is duurder dan analoog kijken.
  • HD- toestellen verbruiken meer stroom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…