Hoe kiezen we de veiligste fietshelm?

Zwakke weggebruikers als voetgangers en fietsers zijn de eerste en voornaamste slachtoffers in het steeds drukker wordende verkeer. Jaarlijks worden duizenden zwakke weggebruikers ernstig gewond bij verkeersongevallen. Hoe kunnen we onszelf beter beschermen in het verkeer, en hoe kiezen we de voor ons meest veilige fietshelm?

Met het dragen van een fietshelm kunnen we jaarlijks nochtans duizenden fietsende verkeersslachtoffers voorkomen. De fietsersbond en verbruikersorganisaties dringen niet voor niets aan op het dragen van  de fietshelm. Desondanks blijven fietsers mét fietshelm nog steeds een zeldzaamheid in ons dagelijks verkeersbeeld. Wat is hier de reden van? Zijn de huidige fietshelmen niet hip genoeg, of zijn ze gebruiksonvriendelijk? Aan welke eisen moet een goede fietshelm voldoen?

Hoe beschermt een goede fietshelm?

Een goede fietshelm bestaat uit een dunne plastic buitenschaal. Deze zit vast op een binnenschaal uit geëxpandeerd piepschuim. Het is precies deze binnenschaal die tijdens een verkeersongeval de zwaarste klappen incasseert. Bij de meerderheid van de fietshelmen vormen binnen- en buitenschaal één geheel. Daarvoor wordt het piepschuim tijdens de productie van onze fietshelm in de buitenschaal gespoten. In een klein aantal gevallen zijn buiten- en binnenschaal aan elkaar vastgelijmd. Beide proctiemethoden bieden ons voldoende veiligheid. Verkeersdeskundigen geven niettemin de voorkeur aan fietshelmen waarbij de buiten- en binnenschaal één geheel vormen. Probeer meerdere fietshelmen voor je defintieve keuze te maken, en kies uiteindeijk dié helm die je best past.

Passende fietshelm voor maximale veiligheid en draagcomfort 

Het draagcomfort van onze fietshelm is erg belangrijk. In tegenstelling met de eerste fietshelmen die met passtukjes waren uitgerust, beschikt de nieuwe generatie fietshelmen over een hoofdring die verstelbaar is met een schuifmechanisme. Bij goedkopere exemplaren past men de maat van onze fietshelm aan met een draaiwieltje. Is de hoofdring met een velcrosluiting aan de binnenschaal van onze fietshelm bevestigd, dan zijn de aanpassingsmogelijkheden eerder beperkt. Fietshelmen met een kliksysteem, of met plastic elementen genieten de voorkeur. Deze laatste methode past onze fietshelm zowel aan de maat als aan de vorm van ons hoofd aan.

Zorg voor goede verluchting en zichtbaarheid

Kies voor een goede verluchting en zichtbaarheid van je fietshelm. Controleer of je helm voldoende verluchtingsgaten bezit, om je hoofd koel te houden. Zorg met reflecterende strips voor een goede zichtbaarheid in het verkeer, zo speel je maximaal op veiligheid.

Reacties