Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kiezen we de veiligste fietshelm?

Zwakke weggebruikers als voetgangers en fietsers zijn de eerste en voornaamste slachtoffers in het steeds drukker wordende verkeer. Jaarlijks worden duizenden zwakke weggebruikers ernstig gewond bij verkeersongevallen. Hoe kunnen we onszelf beter beschermen in het verkeer, en hoe kiezen we de voor ons meest veilige fietshelm?

Met het dragen van een fietshelm kunnen we jaarlijks nochtans duizenden fietsende verkeersslachtoffers voorkomen. De fietsersbond en verbruikersorganisaties dringen niet voor niets aan op het dragen van  de fietshelm. Desondanks blijven fietsers mét fietshelm nog steeds een zeldzaamheid in ons dagelijks verkeersbeeld. Wat is hier de reden van? Zijn de huidige fietshelmen niet hip genoeg, of zijn ze gebruiksonvriendelijk? Aan welke eisen moet een goede fietshelm voldoen?

Hoe beschermt een goede fietshelm?

Een goede fietshelm bestaat uit een dunne plastic buitenschaal. Deze zit vast op een binnenschaal uit geëxpandeerd piepschuim. Het is precies deze binnenschaal die tijdens een verkeersongeval de zwaarste klappen incasseert. Bij de meerderheid van de fietshelmen vormen binnen- en buitenschaal één geheel. Daarvoor wordt het piepschuim tijdens de productie van onze fietshelm in de buitenschaal gespoten. In een klein aantal gevallen zijn buiten- en binnenschaal aan elkaar vastgelijmd. Beide proctiemethoden bieden ons voldoende veiligheid. Verkeersdeskundigen geven niettemin de voorkeur aan fietshelmen waarbij de buiten- en binnenschaal één geheel vormen. Probeer meerdere fietshelmen voor je defintieve keuze te maken, en kies uiteindeijk dié helm die je best past.

Passende fietshelm voor maximale veiligheid en draagcomfort 

Het draagcomfort van onze fietshelm is erg belangrijk. In tegenstelling met de eerste fietshelmen die met passtukjes waren uitgerust, beschikt de nieuwe generatie fietshelmen over een hoofdring die verstelbaar is met een schuifmechanisme. Bij goedkopere exemplaren past men de maat van onze fietshelm aan met een draaiwieltje. Is de hoofdring met een velcrosluiting aan de binnenschaal van onze fietshelm bevestigd, dan zijn de aanpassingsmogelijkheden eerder beperkt. Fietshelmen met een kliksysteem, of met plastic elementen genieten de voorkeur. Deze laatste methode past onze fietshelm zowel aan de maat als aan de vorm van ons hoofd aan.

Zorg voor goede verluchting en zichtbaarheid

Kies voor een goede verluchting en zichtbaarheid van je fietshelm. Controleer of je helm voldoende verluchtingsgaten bezit, om je hoofd koel te houden. Zorg met reflecterende strips voor een goede zichtbaarheid in het verkeer, zo speel je maximaal op veiligheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

DeLonghi: eerste mobiele airco met waterkoeling!

Het is zover: specialist DeLongi bracht recent zijn lang beloofde mobiele airco met waterkoeling op de markt. Dat is goed nieuws, want de kwaliteit van de huidige mobiele toestellen liet tot hiertoe veel te wensen over. Naast hun dure aankoopprijs en hun hoog energieverbruik, zijn deze klassieke toestellen uitgerust met een bijzonder lawaaierige motor. Maakt de eerste mobiele airco met waterkoeling van DeLonghi daar nu eensklaps een einde aan?

Het eerste mobiele aircotoestel met waterkoeling brengt heel wat beterschap, maar zijn prijs zal niettemin voor vele consumenten een ernstige struikelblok blijven. Dit nieuwe aircotoestel dat door DeLonghi op de markt wordt gebracht draagt immers een prijskaartje van 899 euro. Dat staat in schril contrast met de klassieke mobiele aircotoestellen die momenteel in verschillende electroketens worden aangeboden voor een prijs van amper 295 euro...

Goedkope airco's werken als een koelkast

Al deze mobiele airco's werken volgens het koelkastprin…

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…