Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kiezen we de beste matras?

Je bent op zoek naar de beste matras, maar je hebt het moeilijk om de juiste keuze te maken? Niet verwonderlijk, want er zijn matrassen in vele formaten en materialen. Hoe pakken we onze zoektocht naar de beste matras aan? Welk materiaal garandeert ons het grootste slaapcomfort, en met welke tips houden we rekening om de voor ons meest geschikte matras te vinden?

Een box spring matras zorgt voor leuk slaapcomfort
Slaapcomfort is erg belangrijk, en hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit van onze lattenbodem en van onze matras. Maar wat is nu eigenlijk een goede matras?

Veerkrachtig en vochtdoorlatend

De beste matras is in de eerste plaats veerkrachtig, nodig om onze lichaamsdruk gelijkmatig op te vangen en te verdelen. Een goede matras is ook in staat ons transpiratievocht op te nemen, en het via verdamping ook weer af te voeren.

Mousse of schuimruber?

Tijdens onze zoektocht naar de beste matras hebben we de keuze tussen een matras uit mousse of een exemplaar uit schuimrubber als polyetherschuim, koudschuim, latex of traagschuim, of een met veren (binnenvering of pocketvering). Een combinatie van pocketvering met een laag traagschuim behoort eveneens tot onze keuzemogelijkheden.

Comfortzones

De beste, en meestal duurdere matras, beschikt over comfortzones. Deze zijn stuk voor stuk aangepast aan de vorm en het gewicht en het lichaamsdeel dat erop ligt. Aan te bevelen zijn ook luchtverende matrassen, futonmatrassen en... een waterbed.

Polyethershuim
latex matras


Een matras uit polyetherschuim is veruit het goedkoopst, en biedt ons weinig of geen steun. De ventilatie is zo goed als onbestaande, zodat deze matras enkel geschikt is voor het reservebed. Koudschuim is een veel betere keuze. Dit materiaal heeft een open celstructuur, en geeft ons veel meer steun en een betere ventilatie dan polyetherschuim.

Latexmatrassen

Latex is een veel gebruikt materiaal bij de productie van matrassen. Het is een mix van natuur- en synthetisch rubber. Deze matrassen hebben een uitstekende vormvastheid en ventileren  zeer goed. Latexmatrassen bieden ons een goed slaapcomfort, zijn erg soepel en worden nooit té hard. Het is ongetwijfeld de beste matras voor lattenbodems. Latex is weinig poreus, waardoor het moeilijk vocht opneemt. Latex ademt slecht en voelt zeer warm aan. Gaan we voor latexmatrassen, dan kiezen we bij voorkeur natuurlijke latex, poreuzer

en veerkrachtiger dan gemengde latexmatrassen.

Traagschuim matrassen

Traagschuim- of tempurmatrassen zijn erg populair. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart, om de druk van de astronauten gelijkmatig over hun lichaam te verdelen. Het schuim vindt zijn oorspronkelijke vorm moeizaam terug, en reageert op zijn omgevingstemperatuur. Het schuim wordt harder bij koude, en zachter naarmate de temperatuur daalt. Traagschuimmatrassen passen zich daardoor probleemloos aan onze lichaamsvormen aan. Ze ventileren goed en hun vochtopname is doeltreffend.

Pochetveren
Pocket veer matras


Zowel matrassen met binnenvering als pocketvering, bevatten springveren. Deze matrassen zijn hol en laten een uitstekende ventilatie toe. Bij matrassen met binnenvering zitten de veren aan elkaar vast, waardoor onze matras telkens met ons mee beweegt. Bij een pocketvering is dat niet het geval. Hier zijn de veren verpakt in pockets (zakjes). Op die manier bewegen pocketveren onafhankelijk van elkaar. Dat resulteert in een betere ondersteuning, waardoor pocketveren uitstekend geschikt zijn voor verstelbare lattenbodems.

Matrashoes

De keuze van de beste matras verschilt van persoon tot persoon, maar tijdens onze zoektocht moeten we zeker oog hebben voor de kwaliteit van zowel matrashoes als matrasbeschermer. Een afneembare matrashoes verdient aanbeveling. Onze matrasbeschermer moet vooral comfortabel aanvoelen, uitstekend vocht opnemen en gemakkelijk wasbaar zijn. Matrasbeschermers uit natuurlijke materialen zijn een aanrader

Levensduur

Matrassen hebben een levensduur van gemiddeld tien jaar. We kunnen deze levensduur verlengen door onze matras geregeld om te draaien, en een goede matrasbeschermer in natuurlijke materialen te gebruiken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Honden: een Maltezer is zeker geen schoothondje

Honden en katten zijn met voorsprong de meest populaire huisdieren. Overweeg jij de aankoop van een trouwe viervoeter als nieuw en volwaardig gezinslid, ga daarbij dan zeker niet lukraak tewerk. Een pup koop je niet zomaar voor even maar voor gans zijn leven. Gaat je voorkeur naar een klein, intelligend, vriendelijk maar niettemin bijzonder waakzaam dier, dan is de Maltezer beslist iets voor jou!

Zoals zijn naam laat vermoeden heeft dit opvallend wit hondje zijn naam te danken aan het gelijknamig dwerg eilandstaatje geleden in de Griekse Archipel langsheen de Midelllandse Zee. Dit schattig hondje was reeds bekend ten tijde van Grieken en Romeinen, en stond mede dankzij zijn langharige en zijdeachtige haren vooral in de gunst van (rijke) dames. Overweeg jij de aankoop van een Maltezer hondje wees dan extra waakzaam. Als gevolg van zijn enorme populariteit worden er heel wat bastaards als Maltezer aangeboden. Wil je zekerheid over zijn raszuiverheid, koop je Maltezer dan bij een erkende …

Delvaux handtassen: wees voorzichtig voor namaak

Met Delvaux handtassen loopt beslist niet iedereen rond. Ze zijn een begrip in lederland, en springen in de eerste plaats in ieders kennersoog dankzij hun exclusieve ontwerpen, hun oogstrelend design en hun luxueuze afwerking. Gecombineerd met hun tijdloze look zijn deze Delvaux handtassen ongetwijfeld de absolute top. Hun  prijskaartje is voor velen een onoverkomelijke struikelblok. Exclusieve luxe is immers niet goedkoop, integendeel. Delvaux handtassen en lederwaren worden dan ook peperduur betaald. Naast een ronduit schitterende vrouwenlijn,  zijn de ontwerpers van Delvaux ook de hedendaagse man niet vergeten. Ook zij vinden bij Delvaux een complete en uiteraard even exclusieve collectie.
In een tijd waar bijna alles bandwerk is, springt deze Brusselse lederontwerper uiteraard direct in 't oog. Zowel de Delvaux handtassen als al de overige lederwerken zijn uitsluitend handwerk en wereldvermaard. Een van de allerbekendste en grootste blikvanger is zeker de Brillant- collectie. D…

Waar koop je Delvaux handtassen tweedehands

Hou je van klasse en kwaliteit, dan droom je wellicht al langer van exclusieve Delvaux handtassen. Kwaliteit is niet goedkoop, en dat is bij deze Brusselse handtasontwerper beslist niet anders. Wat anders gezegd van prijzen die variëren van 750 tot 2500 euro voor een handtas? Dat heeft uiteraard voor gevolg dat geïntresseerden in de kwaliteits lederwaren van delvaux ijverig zoeken naar tweedehands handtassen van Delvaux. Ze zijn tweedehands niet gemakkelijk te vinden, maar er zijn gespecialiseerde sites die geregeld tweedehands handtassen van Delvaux aanbieden. En Delvaux zélf organiseert jaarlijks een voordelige stockverkoop. Hoe pak je de zoektocht naar tweedehands handtas van Delvaux handtassen succesvol aan, en op wat moet je letten om latere ontchoochelingen te voorkomen?

Er is wellicht geen enkele vrouw die er niet van droomt met een handtas van de Brusselse lederontwerper Delvaux te kunnen pronken. Dromen mag, maar lang niet iedereen kan zich zo'n Delvaux handtas veroorloven…