Hoe kiezen we de beste matras?

Je bent op zoek naar de beste matras, maar je hebt het moeilijk om de juiste keuze te maken? Niet verwonderlijk, want er zijn matrassen in vele formaten en materialen. Hoe pakken we onze zoektocht naar de beste matras aan? Welk materiaal garandeert ons het grootste slaapcomfort, en met welke tips houden we rekening om de voor ons meest geschikte matras te vinden?

Een box spring matras zorgt voor leuk slaapcomfort
Slaapcomfort is erg belangrijk, en hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit van onze lattenbodem en van onze matras. Maar wat is nu eigenlijk een goede matras?

Veerkrachtig en vochtdoorlatend

De beste matras is in de eerste plaats veerkrachtig, nodig om onze lichaamsdruk gelijkmatig op te vangen en te verdelen. Een goede matras is ook in staat ons transpiratievocht op te nemen, en het via verdamping ook weer af te voeren.

Mousse of schuimruber?

Tijdens onze zoektocht naar de beste matras hebben we de keuze tussen een matras uit mousse of een exemplaar uit schuimrubber als polyetherschuim, koudschuim, latex of traagschuim, of een met veren (binnenvering of pocketvering). Een combinatie van pocketvering met een laag traagschuim behoort eveneens tot onze keuzemogelijkheden.

Comfortzones

De beste, en meestal duurdere matras, beschikt over comfortzones. Deze zijn stuk voor stuk aangepast aan de vorm en het gewicht en het lichaamsdeel dat erop ligt. Aan te bevelen zijn ook luchtverende matrassen, futonmatrassen en... een waterbed.

Polyethershuim
latex matras


Een matras uit polyetherschuim is veruit het goedkoopst, en biedt ons weinig of geen steun. De ventilatie is zo goed als onbestaande, zodat deze matras enkel geschikt is voor het reservebed. Koudschuim is een veel betere keuze. Dit materiaal heeft een open celstructuur, en geeft ons veel meer steun en een betere ventilatie dan polyetherschuim.

Latexmatrassen

Latex is een veel gebruikt materiaal bij de productie van matrassen. Het is een mix van natuur- en synthetisch rubber. Deze matrassen hebben een uitstekende vormvastheid en ventileren  zeer goed. Latexmatrassen bieden ons een goed slaapcomfort, zijn erg soepel en worden nooit té hard. Het is ongetwijfeld de beste matras voor lattenbodems. Latex is weinig poreus, waardoor het moeilijk vocht opneemt. Latex ademt slecht en voelt zeer warm aan. Gaan we voor latexmatrassen, dan kiezen we bij voorkeur natuurlijke latex, poreuzer

en veerkrachtiger dan gemengde latexmatrassen.

Traagschuim matrassen

Traagschuim- of tempurmatrassen zijn erg populair. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart, om de druk van de astronauten gelijkmatig over hun lichaam te verdelen. Het schuim vindt zijn oorspronkelijke vorm moeizaam terug, en reageert op zijn omgevingstemperatuur. Het schuim wordt harder bij koude, en zachter naarmate de temperatuur daalt. Traagschuimmatrassen passen zich daardoor probleemloos aan onze lichaamsvormen aan. Ze ventileren goed en hun vochtopname is doeltreffend.

Pochetveren
Pocket veer matras


Zowel matrassen met binnenvering als pocketvering, bevatten springveren. Deze matrassen zijn hol en laten een uitstekende ventilatie toe. Bij matrassen met binnenvering zitten de veren aan elkaar vast, waardoor onze matras telkens met ons mee beweegt. Bij een pocketvering is dat niet het geval. Hier zijn de veren verpakt in pockets (zakjes). Op die manier bewegen pocketveren onafhankelijk van elkaar. Dat resulteert in een betere ondersteuning, waardoor pocketveren uitstekend geschikt zijn voor verstelbare lattenbodems.

Matrashoes

De keuze van de beste matras verschilt van persoon tot persoon, maar tijdens onze zoektocht moeten we zeker oog hebben voor de kwaliteit van zowel matrashoes als matrasbeschermer. Een afneembare matrashoes verdient aanbeveling. Onze matrasbeschermer moet vooral comfortabel aanvoelen, uitstekend vocht opnemen en gemakkelijk wasbaar zijn. Matrasbeschermers uit natuurlijke materialen zijn een aanrader

Levensduur

Matrassen hebben een levensduur van gemiddeld tien jaar. We kunnen deze levensduur verlengen door onze matras geregeld om te draaien, en een goede matrasbeschermer in natuurlijke materialen te gebruiken. 

Reacties